Ceramică Baia Mare - Bledea și Sitar

Ceramică Baia Mare - Bledea și Sitar

Olaritul reprezinta, inca din perioada neolitica, cea mai veche si cea mai importanta “industrie casnica”, in care cele trei elemente esentiale – apa, pamantul si focul .

Olaritul se gaseste astazi la granita dintre mestesug si arta, dintre necesitate si estetic, initial fiind o indeletnicire ce avea mai mult un rol practice, confectionarea obiectelor de uz gospodaresc, castroane, ulcioarecani, oale, pentru prepararea, transportul si pastrarea alimentelor.

 Datorita evolutiei sale spectaculoase, a imaginatiei si creativitatii mesterilor olari, in zilele noastre, olaritul capata sensul ceramicii de artizanat, cu o functie noua, obiectele din lut fiind folosite din ce in ce mai des pentru decorarea locuintelor si panotarea expozitiilor de arta. Ceramica de Baia Mare se înscrie perfect în acest tip de ceramică. 

Ceramica Bledea

Originalitatea este punctul forte atunci cand vine vorba de ceramica familiei Bledea. Ceramica patinata reprezinta metoda revolutionara pe care familia Bledea a implementat-o  si prin care a reusit sa obtina singurul brevet de inventator de ceramica romaneasca. Toate produsele sunt lucrate manual si sunt creatii autentice, ele diferentiandu-se de alte stiluri de olarit.

Maramureseanul Zaharia Bledea a lucrat timp de 16 ani la perfectionarea unei tehnici originale de finisare a obiectelor din ceramica si, Oficiul de Stat pentru Inventii si Marci i-a acordat brevetul de inventator. Brevetul emis de Oficiul de Stat pentru Inventii si Marci (OSIM) pe numele ceramistului Zaharia Bledea confirma faptul ca maramureseanul este recunoscut oficial ca inventator al procedeului de finisare a produselor din ceramica prin tehnica de lucru numita patinare .

Maestrul Zaharia Bledea este cel care a facut faimos acest nume atunci cand s-a hotarat sa reconditioneze atelierul socrilor sai, sotia lui fiind fiica de olar.

Pe langa faptul ca aceste produse au o frumusete aparte, ele sunt si foarte practice. Pot fi folosite in cuptorul cu microunde, masina de spalat vase si la gatit, de aceea aceste vase sunt populare in randul hotelurilor si restaurantelor care vor sa ofere un plus de autenticitate si traditie serviciilor pe care le pun la dispozitia clientilor. Totodata, produsele mestesugite de familia Bledea sunt expuse in nenumarate muzee din tara si in casele unor mari personalitati ale lumii, chiar si in palatul Reginei Elisabeta a II-a.

 

Pe langa ceramica patinata, familia Bledea produce si ceramica traditionala, decorata cu motive inspirate din natura, traditia locala si din tara, care este la fel de renumita.

 

Maestrul Bledea deţine 280 de premii naţionale şi internaţionale, tocmai datorită frumuseţii şi calităţii produselor meşteşugite de dumnealui.

 

Pasiunea pentru olarit, imbinata cu traditie si originalitate, au facut din familia Bledea simbolul ceramicii din Baia Mare, contribuind la tezaurul national al Romaniei si la cultura traditionala. Prin frumusetea si calitatea produselor mestesugite, aceasta familie a adus renume Romaniei si zonei Maramuresului.

Noi sustinem si promovam traditiile si obiceiurile romanesti, astfel, pe site-ul nostru puteti gasi o gama variata de obiecte din ceramica de Baia Mare si pachete cadou pentru tine sau cei dragi, realizate cu mare maiestrie de Maestrul Zaharie Bledea si familia lui. Astfel, puteti intra in posesia unui produs 100% original si autentic, creat cu pasiune si dragoste. 

 

Ceramica Sitar :

 Stim cu totii cat de greu este in zilele noastre sa pastram traditiile si mestesugurile romanesti, sa le ducem mai departe din generatie in generatie asa cum obisnuiau strabunii nostri si, mai ales, sa le promovam. Cu toate ca astazi au inceput sa fie din ce in ce mai apreciate si mai cautate produsele traditionale si handmade, mesterii nostri populari au ramas intr-un con de umbra, neavand posibilitatile si resursele necesare pentru a beneficia de expunerea si vizibilitatea pe care ar merita-o.

 Din acest motiv, echipa Invie Traditia, a decis sa sustinem mesterii populari si sa ii ajutam sa isi promoveze si comercializeze produsele, constienti fiind ca fara sprijinul nostru munca lor ar fi in zadar. 

Olaritul a constituit si constituie in continuare, in unele cazuri, o sursa de trai si de venit pentru mesterii populari. Mai mult decat atat, tehnica olaritului a facut parte din viata sociala a comunitatii, un rol de o importanta majora avandu-l si in cadrul evenimentelor ce marcheaza existenta umana, de la nastere pana la moarte, in functie de forma si materialul din care erau confectionate.

Olaritul presupune o munca istovitoare, grea, ce necesita efort, rezistenta fizica si cunostinte despre modelarea lutului, orice greseala putand duce la distrugerea vasului. Acesta este si motivul pentru care olaritul este o indeletnicire destinata in exclusivitate barbatilor, femeile ajutand doar la decorare.

 Cornel Sitar este meşter popular şi provine din zona Baia Mare. A învăţat olăritul de la părinţii săi, familia având o tradiţie de peste 80 de ani în ceramică. Lucrează cu roata olarului din 1962, de la vârsta de 13 ani. Anual, face peste 12.000 de piese din ceramică, fiind în prezent unul din cei mai mari meşteri populari ai Maramureşului.

A avut o expoziţie personală la Berna şi a câştigat premiul special la „Târgul Olarilor” din Germania, cel mai renumit în acest domeniu. Mai mult, cele peste 120 de diplome naţionale şi internaţionale pe care le-a obţinut de-a lungul anilor sunt doar câteva din dovezile măestriei sale. Unele din lucrările sale au ajuns în colecţiile personale ale prinţului Akishino al Japoniei şi la Regina Rania a Iordaniei. Prinţul Sturdza, Laura Bush sau primarul oraşului Lyon sunt doar câteva persoane care au mai primit în dar obiecte de ceramică făcute de Cornel Sitar la Baia Mare.

În 2010, invitat să ia parte la evenimentul „Lumea dispărută a vechii Europe”, meşterul a susţinut o demonstraţie de olărit la Muzeul Ashmolean din Oxford. De numele lui se leagă şi încercarea de a reînvia o ceramică aflată azi numai în colecţii şi muzee. Este vorba de ceramica transilvăneană în albastru de cobalt, cunoscută sub numele de „ceramica Saschiz”.

Având la bază tainele unui meşteşug transmis din generaţie în generaţie, într-o zonă care abundă de tradiţie, băimăreanul face realmente artă adevărată. La consolidarea faimei brandului contribuie toţi ceramiştii din casă. Cornel Sitar modeleaza vasele din lut impreuna cu fratele sau, Liviu, iar arta ornamentarii revine sotiilor acestora, Marioara si Angela.Maiestria cu care Cornel Sitar modeleaza ceramica este dublata de un efort continuu de a descoperi si revitaliza formele, ornamentele si cromaticile dintr-o serie de centre care astazi nu mai exista. El a reusit sa reintegreze in circuitul valorilor contemporane forme si motive ale ceramicii de mult uitate.

Toate vasele realizate de Cornel Sitar sunt uniform acoperite, in timp ce cromatica rezulta armonios din imbinarea nuantelor de alb, ocru, galben, rosu aprins, negru inchis, maro deschis si foarte mult albastru. Ornamentele sunt desenate liber sau geometric si reprezinta o combinatie a imaginilor astrale, geomorfice, florale si zoomorfe intr-o compozitie potrivita. Realizate cu ajutorul degetului, cornului sau pensulei, ornamentele prind forma si vigoare,  inzestrand desenele cu expresii care deseori au o semnificatie anume: cercul, sarpele, calea ratacita, pomul vietii, pasarea sufletului.

 

 

 

 

 

 

21 Produs(e)
Setează direcţie descendentă
21 Produs(e)
Setează direcţie descendentă