Suntem și pe SEAP/SICAP - Informații și cereri de ofertă la office@invietraditia.ro

Filtreaza produsele

Ceramică Cucuteni

Acum 5.000-6.000 de ani, intre Carpati si Nipru, timp de aproape un mileniu, a inflorit o remarcabila cultura neolitica. Uneltele rudimentare arata ca traiul acelor oameni era foarte simplu, dar ceramica pictata pe care ne-au lasat-o a ajuns la un nivel de rafinament si originalitate ramas neintrecut. În țara noastra, aproape de zona Iasiului, localitatea Cucuteni s-au aflat situri arheologice în care au fost gasite vase de ceramică din această cultură.

Cultura Cucuteni în Cultura Românească

Pentru că am amintit de perioada neolitică, apreciem faptul că ceramica tip Cucuteni, descoperită in țara noastră impresionează şi astăzi prin diversitatea formelor şi a decorului, paleta cromatică fiind însă restrânsă. În prezent, în urma documentării si a studiilor realizate, anumiti ceramiști de renume din țara noastră și din Moldova, realizeaza Ceramica Cucuteni. Meșterii ceramisti lucrează in atelierele proprii respectand repere istorice dar adaugand și o notă proprie obiectelor de artă populară.

Intre ceramistii de renume care realizeaza ceramica Cucucuteni se numara sotii Mitroi in România și doamna Alena Stoica in Moldova.

Caracteristicile ceramicii Cucuteni

Ceramica din cultura Cucuteni este unică în Europa. Găsindu-se unele asemănări, destul de pregnante, doar între ceramica Cucuteni și o ceramică dintr-o cultură neolitică din China. Între cele două culturi este o distanță de timp foarte mare. Cea din China apărând după circa un mileniu față de cea de la Cucuteni. Pe teritoriul României cultura Cucuteni era răspândită în Moldova, nord-estul Munteniei, sud-estul Transilvaniei și Basarabia. Și se caracteriza printr-o ceramică de foarte bună calitate, bogat și variat pictată.
Populația aparținând culturii Cucuteni avea o organizare protourbană, cu locuințe mari, cu vetre interioare. Aveau ca ocupație vânătoarea, agricultura și meșteșuguri casnice, cum ar fi: țesut, olărit, confecționare de unelte. Culorile predominante pe ceramica Cucuteni sunt roșul, albul și negrul. Aceste culori au unele variații în funcție de temperatura la care a fost ars vasul respectiv. Ca formă, vasele diferă de la simple pahare la vase mari de tipul amforelor.

Atestarea istorică a ceramicii Cucuteni

Prima atestare documentară a culturii de Cucuteni, a fost efectuată în anul 1884 de către Teodor Burada, un mare folclorist , etnograf și muzicolog al Academii Române. Iar mai apoi între anii 1982-1984 s-a construit această clădire multidimensională. Clădirea are formă circulară la bază și ascuțită la vârf, care adăpostește în interiorul ei, un adevărat sit arheologic. Proiectul acestei clădirii fiind realizat de inginerul Marin Gheorghe Nicolai, într-o formă cu totul specială.

Decorul, simbolurile și motivele

Pe ceramica Cucuteni predomină decorul în spirală, cu numeroase variante și combinații. S-au găsit și figuri feminine cu torsul plat, decorate cu motive geometrice. Spirala culturii Cucuteni – „înainte și la dreapta, înainte și la dreapta…” așa este ghidat de preotese sufletul muribundului în Cartea Românească a Morților. Aceata este culegere de inițieri a trecerii spre o altă lume/dimensiune în cântece liturghii precreștine strânse pe teritoriul României de marele etnolog Ion Ghinoiu.
Drumul în spirală este calea spre o altă lume. Spirala dublă poartă semnificația întoarcerii din aceea lume/dimensiune, un traseu pe care probabil, preotesele cucuteniene îl cunoșteau. Invocarea spiralei poate influența timpul și curgerea lui, dupa cum remarcă profesorul Ion Ghinoiu. Spirala este un semn universal care și-a păstrat simbolistica și astăzi; pentru oceanologi, spirala este simbolul vieții venite din apă.
Se vede o cultură a invierii, a vieții dincolo de moarte pe teritoriul României inainte de creștinism. Pentru tradiția românească, spirala este drumul spre o altă lume, avand aceata cultura a divinitatii, creștinismul a rodit atat de frumos in inima poporului Român.

Alte elemente ale artei și culturii Cucuteni

Pe lângă ceramica de o calitate deosebită, arta cucuteniană a mai lăsat în urmă numeroase statuete antropomorfe, care imită în special corpul feminin, care, în fapt, prezintă zeiţa mamă, cea care ocroteşte, cea care îl primeşte pe om la sânul său. Există şi statuete antropomorfe masculine, dar mult mai rare. Statuetele au dimensiuni diverse şi sunt ornamentate cu motive simbolice.
La Învie Tradiția am realizat o vasta colecție de obiecte originale ale ceramicii Cucuteni, realizate de ceramiști de renume. Vă aducem la cunoștință că aceste obiecte sunt in primul rand opere de artă si vă invităm să le descoperiti.

Afla mai multe
Mai putin

Afișez 1 - 16 din 20 de rezultate

Cosul meu