Suntem și pe SEAP/SICAP - Informații și cereri de ofertă la office@invietraditia.ro

Filtreaza produsele

Ceramica de Horezu - Hurezi

Ceramica de Horezu – Hurezi este poate cea mai reprezentativă formă de artă populară întâlnită pe meleagurile românești.

Daca inchizi ochii si te gandesti la Horezu, ce vezi? Nu-i asa ca imaginile care ti se deruleaza rapid in minte sunt colorate, vesele, traditionale?

Ceramica de Horezu este un tip de ceramica romaneasca specific orasului Horezu, Valcea.Horezu este un oraș cunoscut nu numai pentru olărit si pentru a sa ceramică smălțuită celebră peste tot în lume, dar și pentru țesăturile și broderiile frumoase care ies din mâinile dibace ale mestesugarilor, pictura religioasă, cât și prelucrarea artistică a lemnului.

Includerea in Patrimoniul Unesco

Odată ajunsi în Horezu, este greu să nu fii impresionat de cantitatea imensă de vase ceramice, de coloratura diversă si decorul jucăuş al acestora. Stilul nu a încetat niciodată să impresioneze atât prin metodele utilizate cât şi prin tematica specifică

În cadrul celei de-a şaptea sesiuni a Comitetului Interguvernamental de Protejare a Patrimoniului Cultural Imaterial, care s-a desfăşurat la Paris, în zilele de 3-7 decembrie 2012, UNESCO a decis înscrierea ceramicii româneşti de Horezu în lista Patrimoniului cultural imaterial mondial.
Potrivit celor de la UNESCO, fabricarea ceramicii de Horezu este un meşteşug tradiţional unic, practicat atât de bărbaţi, cât şi de femei, în partea de nord a judeţului Vâlcea, procesul de fabricaţie fiind impartit.
Cum se realizează ceramica de Horezu
Olăritul este o activitate ce presupune forţă fizică. Este o muncă obositoare ce presupune îndemânare și diverse cunoștinţe în domeniul ceramicii și prelucrării lutului. Orice greșeală în acest process de execuţie poate avea drept consecinţă distrugerea vasului, de aceea, olăritul este un meșteșug realizat preponderant de bărbaţi, femeile ajutând mai mult la decorat.
Procesul consta in faptul ca barbaţii scot lutul din locuri speciale, îl aduc în gospodărie și îl frământă cu mâinile, picioarele, sau cu un ciocan mare de lemn, amestecându-l cu apă. Pasta obţinută se curăţă de impurităţi, se face bulgări și apoi se lucrează la roată.
Formarea vasului necesită o tehnică deosebită și o viteză de lucru mai mare, pentru că pasta nu trebuie să se usuce. După modelare, vasele se lasă la uscat câteva zile, la umbră și apoi se ard în cuptoarele speciale, după ce au fost în prealabil ornamentate și eventual smălţuite.
Una dintre tehnicile cunoscute ale ornamentării este jirăvirea, se folosește pentru a se uni marginile unei spirale cu centrul acesteia, în timp ce vopseaua este udă. În decorarea obiectelor ceramice se folosește cornul de vacă umplut cu vopsea sau gaița, precum și o pană de gâscă prin care vopseaua se scurge din corn.
Principalele simboluri folosite in ornamentarea ceramicii horezene sunt inspirate din flora şi fauna din împrejurimi: cocosul de Hurez, bradul, şarpele, ghioceii, frunza, soarele, steaua, spicul, spirala dublă, pomul vieţii sau coada de păun.Cocosul
Pe obiectele ceramice de Horezu regăsim simboluri tradiționale românești, iar cocoșul este unul dintre cele mai des întâlnite elemente decorative. Cocoşul, are semnificaţii ritualice vechi.   Fiind în multe epoci singurul vestitor al zilei şi îndemnându-i pe oameni să înceapă cu voioşie ziua, a devenit şi un simbol al măsurării timpului.

Simbolizeaza totodată vigilenţa şi mândria, pe ceramică aparand în diferite ipostaze: înfoiat, colorat, mândru etc. şi ocupand spaţiul central pe fundul vasului, deci are rolul principal în structura decorului. Când mai mulţi sunt dispuşi circular, se spune că au făcut hora cocoşilor.

Pomul vietii

Pomul vietii este un alt simbol des intalnit , acesta simbolizeaza legatura dintre cer si pamant.  Rădăcinile creează stabilitate și se duc până în subteran, trunchiul și crengile de jos sunt în contact cu suprafața pământului, iar coroana pomului urcă spre cer.

Ca si celelalte simboluri, pomul vietii are mai multe semnificatii. Fertilitatea, vindecarea, înălțarea spirituală, regenerarea, stabilitatea ar fi doar cateva dintre ele.  În credința populară pomul este simbolul vieții care continuă și se dezvoltă, care înlesnește comuniunea dintre om și cosmos, dintre laic și divin.

Spirala

Spirala este unul dintre cele mai vechi simboluri si nu doar în cultura românească. Asociată deseori cu soarele și o reprezentare stilizată a acestuia, simbolizează energia, călătoria, ciclul vieții, trecerea de la întuneric la lumină.
Spirala este și un simbol al evoluţiei, al dezvoltării. Ea pornește dintr-un punct pentru a ajunge mai departe, reprezintă deseori legătura omului cu Dumnezeu. Este un simbol asociat și cu feminitatea, cu fertilitatea și cu energia vieții. Spirala e într-o continuă evoluție, ea crescand progresiv și ajutand la conectarea planurilor văzute și nevăzute, spirituale și fizice.

Soarele

Am mai vazut la Horezu simbolul Soarelui : forta vietii, lumina, nasterea, divinitatea. Soarele, la Horezu, are ochi, nas si gura. Iti zambeste din farfuria de ceramica. Soarele nu apune niciodata. El doar se muta in partea cealalta a Pamantului si incalzeste cu razele sale binevoitoare toata omenirea.

Sarpele casei

Un simbol al norocului, al bunastarii, al sanatatii este Sarpele. El este cel care ii da acces omului la cunoastere, indemnand-o pe Eva sa il convinga pe Adam sa muste din fructul oprit : al Pomului Cunoasterii Binelui si Raului. Se spune ca fiecare casa, pentru sanatatea locuitorilor sai si pentru bunastare, are un sarpe al ei. Asadar, daca nu aveti aceasta posibilitate/dorinta de a creste un sarpe de casa, procurati-va o farfurie cu acest simbol.
Pe langa aceste simboluri, la Horezu gasim si alte motive populare incarcate de simbolism : Crucea; Coada de Paun; Coronita Miresei; Spicul de grau; Frunza de gorun.
Ceramica s-a bucurat de un adevărat cult în civilizaţia rurală românească, încă din cele mai vechi timpuri. Fiecare obiect ceramic este unic, realizat cu respect față de comunitatea căreia îi aparține meșteșugarul respectiv, față de credințele și stilul său de viață, de valorile pe care alte generații de artiști populari le-au transmis.

Vă invităm să urmăriți povestea ceramicii de Horezu și în acest mic documentar video:

Te invităm să descoperi și o gamă foarte amplă de obiecte mai jos.

Afla mai multe
Mai putin

Afișez 1 - 16 din 31 de rezultate

Cosul meu