Suntem și pe SEAP/SICAP - Informații și cereri de ofertă la office@invietraditia.ro

Filtreaza produsele

Ceramică Kuty - Botoșani

Olăritul, vechi meşteşug începând încă din neolitic, a rămas peste timp unadintre dovezile de vieţuire pe un teritoriu, dând posibilitatea stabilirii unor caracteristici privitoare la ceramica cercetată.
Evoluţia prin secole a olăritului a adus cu sine o policromie specifică diferitelor centre de meşteri olari, de pe teritoriul României. S-a îmbogăţit de asemenea şi registrul de motive decorative, ajungându-se în unele cazuri, chiar la realizarea unor scene epice.

Fiecare centru a creat un anume tip de ceramică, recunoscută după motivele decorative reprezentate şi după culorile folosite.Tradiție și pasiune în singurul atelier de ceramică de tip Kuty, din Botoșani. Din povești, din indicații și spusele altora am auzit că, aici, ar exista un atelier de ceramica. Și nu orice fel de ceramică, ci una specială, ce ar fi pătruns pe teritoriul României încă din secolul al IV- lea și ar fi vechea ceramică bizantina.Eusebiu Iacinschi , este un cunoscut meșter popular, renumit pentru realizarea cu înaltă măiestrie a ceramicii de tip Kuty care datează din perioada Evului Mediu (secolul XIII).
Vasele sale sunt cunoscute în întreaga lume pentru că se caracterizează printr-o bază cromatică specifică, compusă doar din trei culori de pământ: verde, galben și brun (maro). Decorul se individualizează prin tehnica „sgrafitto”, care presupune desenarea unor simboluri/motive, prin incizarea mai fină sau mai adâncă a obiectelor din lut. Acest tip de ceramică impresionează și printr-o gamă largă de motive utilizate: motive geometrice, avimorfe, zoomorfe, antropomorfe.
Atelierul din Botoșani, pe care îl conduce este singurul din țară unde se mai produce ceramică de Kuty, unicul moștenitor al acestei ceramici bizantine fiind băiatul său Ciprian Iacinschi, absolvent și el al Școlii Populare de Arte din Botoșani în anul 2006.

Afișez 1 - 16 din 43 de rezultate

Cosul meu