Suntem și pe SEAP/SICAP - Informații și cereri de ofertă la office@invietraditia.ro

Filtreaza produsele

Ouă încondeiate cu ceară

Ouă încondeiate cu ceară și modele de ouă încondeiate cu vopseluri autentice, ouă de lemn pictate

In această categorie vei putea fie să cumperi, fie să vizualizezi o gamă foarte vastă de ouă încondeiate cu ceară, cu o varietate mare de modele de ouă specifice Paștelui.

La finalul descrierii tehnicii de incondeiere a ouălor si a produselor poti cumpara direct ouăle.

Unul dintre obiceiurile profund simbolice de Paște este reprezentat de colorarea și decorarea sau incondeierea oualor cu ceara si nu numai.  Fiecare cultură din lume venind cu moduri inedite, în întâmpinarea acestui obicei. Autenticitatea sărbătorii constă în păstrarea tradiției ouălor roșii. Chiar dacă acest lucru nu ne-ar împiedica să apelăm și la imaginaţia și creativitatea noastră, în crearea unor modele și ornamente mai îndrăznețe, care să dea strălucire mesei tradiţionale de Paște.

Ouăle încondeiate în tradiția populară

In traditia populara romaneasca, ouale încondeiate și ouale vopsite cu ceara, de Paste sunt considerate un simbol al regenerarii si al purificarii, ce protejaza animalele din gospodarie. Incondeierea oualor cu ceara este practicata exclusiv de femei, cu o saptamana inainte de Paste, de obicei in „joia verde” si „vinerea seaca” in credinta ca acestea nu se strica. Motivele ornamentatiei oualor incondeiate se diferentiaza in functie de localitate ce se prezinta in mai multe variante.

Simboluri care apar pe oua vopsite cu ceara

In prezent sunt folosite mai multe culori la incondeierea oualor, fiecare din ele avand un anume simbol. Și anume: albul este simbol al puritatii, rosul semnifica viata (culoarea sangelui), albastrul este culoarea cerului si a apei, iar negrul reprezinta fertilitatea, galbenul reprezinta soarele si aurul. Insa liniile pictate pe oua simbolizeaza eternitatea.

Tehnica de incondeiere a oualor cu ceara

Există o metodă străveche, folosită și de bunicii noștri, de a realiza desene pe ouă, specifică, în esență, tuturor românilor. Aceasta constă în executarea anumitor linii și puncte din ceară, colorarea ouălor prin fierbere într-o soluție roșie, și îndepărtarea cerii, lăsând liniile și punctele albe vizibile.

Pregătirea ouălor pentru încondeiere

Se pot încondeia ouă de raţă, gâscă, curcă, găinuşă americană, pichire, găină, struţ şi prepeliţă.

Ouăle sunt, în primul rând, bine spălate, uneori cu zer acru, astfel încât să poată lua culoarea și ceara mai ușor. Iar apoi sunt înfășurate într-o pânză și puse în apropierea unei surse de căldură. Ceara de albine este topită și asezată într-un vas, peste cărbune. Apoi, prin intermediul unui tub mic de metal, fixat într-un mâner de lemn, sunt aplicate pe ouă linii sau puncte, tubul mic acționând asemenea unei penițe de stilou, pentru ceara lichidă.

Cu ce se incondeiaza ouale – unelte necesare încondeierii oălor în Bucovina

Dacă dorești să știi cu ce se incondeiaza ouale, citește în continuare.

Odată oul pregătit pentru a primi o haină nouă avem nevoie de ceară şi chişiţe. Pentru a încălzi ceara de albine înainte se folosea o oală mică din fontă, care se punea la încălzit pe colţul sobei. Astăzi se folosesc diverse recipiente, în general cutii de conserve, care se încălzesc pe reşoul electric, pe o plită. Sau se foloseşte un sistem asemănător unei veioze, cu un bec de putere mare, 75-100 W, deasupra căruia se pune cutia cu ceară. Ouă cu ceară în relief.

La ouăle cu ceară în relief, prima oară se trasează modelul cu linii foarte fine din ceară neagră. Apoi se aşază cu chişiţa ceara colorată, în bobiţe a căror dimensiune este dată de mărimea chişiţei. Culorile sunt stabilite în funcţie de modelul ales, de obicei se foloseşte o combinaţie de trei, rareori patru culori, a patra fiind de obicei albul.

Ouă încondeiate tradiţionale – alte procedee de realizare

Pentru ouăle înnobilate în băi de culoare, primul pas este împărţirea oului pe lungimea sa în două jumătăţi. Cu ajutorul unei linii, după care se face împărţirea geometrică a suprafeţei oului cu linii subţiri sau puncte. În funcţie de model, oul poate fi împărţit pe lăţime cu două linii paralele, sub forma unui brâu. Între aceste linii oul va fi decorat cu motive sau poate avea un mesaj scris.

Se mai practică şi împărţirea oului în câmpuri cu ajutorul liniilor subţiri, atunci când modelul se repetă. După ce se trasează primul contur cu ceară oul se pune în vopsea pentru incondeiat oua, de culoare galbenă, apoi se trasează umplerea peste culoarea galbenă şi se pune oul în culoarea roşie. Apoi se lucrează oul cu ceară pe roşu şi se pune în culoarea cea mai închisă, negrul. Pe ouă linia dreaptă verticală înseamnă viaţă, linia dreaptă orizontală – moarte, linia dublă dreaptă – eternitate, linia cu dreptunghiuri – gândire şi cunoştinţe, linia ondulată – apă, purificare, spirală – timp, eternitate. La final ceara de pe ou este încălzită şi îndepărtată. Atât ouăle cu ceară în relief cât şi cele tradiţionale sunt lăcuite la final.

Colectia de ouă încondeiate cu ceară și alte tipuri de ouă încondeiate culese din toată țara de Învie Tradiția

În Bucovina și Transilvania, mai frecvent decât în alte zone ale României, ouăle pot fi decorate cu desene în două sau mai multe culori. Pentru a efectua acest lucru, procedeul se repetă, începând cu cele mai calde culori și terminând cu cele reci. În prezent, etnologii încearcă să promoveze datinile uitate şi să atragă tinerii pentru continuitatea acestor tradiţii. Care sunt atât de importante pentru cultura și istoria noastră, a românilor.

La Învie Tradiția am realizat o vastă colecție de ouă încondeite din care poți alege și cumpara direct aceste minunate opere de artă de care ai nevoie de Paște.

Colecția noastră din care poti cumpăra direct ouă încondeiate și ajung la tine acasă in 24-48 de ore conține:

  1. Ouă încondeiate cu ceară
  2. Ouă incondeiate cu vopseluri naturale in Bucovina și în alte zone cu tradiție ale țării
  3. Ouă pictate cu motive tradiționale românești din diverse zone ale țării: Bucovina, Transilvania, Maramureș
  4. Ouă vopsite și ouă colorate din lemn
  5. Ouă simple din lemn, pe car le poti picta cu modelele pe care le dorești
  6. Set de încondeiat ouăle cu culori și o fișă cu modele de ouă pe care le poti picta impreună cu copii tăi, la școală sau la grădiniță
  7. Ouă incondeiate pentru cadouri
Cosul meu