Sculptură și artizanat în lemn
Sculptura romaneasca – o veche tradiție
Sculptura în lemn este una din tradițiile românești, fără îndoială. Lăzile de zestre, dulapurile, bliderele sunt obiecte pline de farmec și mister, realizate de meșterii țărani cu multă migală și măiestrie de-a lungul anilor. Aceste sculpturi in lemn simple vorbesc de la sine și de multe ori ne întorc cu gândul în trecut la casa bunicii.
Ce este sculptura?
Sculptura este una dintre formele cele mai vechi de exprimare artistică a omenirii. Aceasta implică modelarea materialelor solide, precum lemnul, piatra, metalul sau lutul, pentru a crea forme tridimensionale. În România, sculptura in lemn a fost practică răspândită, reprezentând nu doar un mijloc de exprimare artistică, ci și un mod de viață în comunitățile rurale.
Sculptura in lemn în istoria românească
Ca și plastica lapidară sau cea în lut ars, în oase și colți de felurite animale, sculptura în lemn s-a practicat pretutindeni din cele mai vechi timpuri, dar, din păcate, nu s-a păstrat până în zilele noastre decât în anumite zone geografice care, prin natura climatului lor, au favorizat conservarea acestui material mai puțin rezistent.
Meșteșugarii și sculpturile romanesti
În comunitățile rurale, fiecare sătean avea cunoștințele și deprinderile necesare prelucrării, măcar sumare a lemnului, construind și întreținând singur unele obiecte din gospodărie. Meșterii utilizau doar unelte simple precum: dalta, cuțitul, tesla sau ferăstrăul. Cunoscătorii acestei vechi meserii făuresc obiecte din lemn, ce întregesc arta meșteșugăritului prin fantezie și originalitate.
Orice lucru în care pui iubire și dedicare devine magie care te atrage, iar sculptura în lemn nu face excepție. Istoria sculpturii romanesti se referă la evoluția acestui gen artistic de-a lungul istoriei omenirii.
Ca și celelalte arte, sculptura, întruchipare materială a experinței umane, a cunoscut o multitudine de transformări, atât formale cât și de conținut, în multe cazuri fiind implicate religia și politicul ce se manifestau în acel spațiu geografic și în acea perioadă istorică.
Evoluția sculpturii
Cu toate sculele și mașinile computerizate care sunt acum în domeniul lemnului pare de necrezut că există încă persoane care continuă să facă manual decorațiunile mobilierului sau ale obiectelor din lemn. Și totuși acești artiști există, iar arta lor este impresionantă. Meșteșugarii români au simțit întotdeauna nevoia să înfrumusețeze obiectele produse de ei. Printre aceștia se numără și sculptorii în lemn. În arta românească a prelucrării lemnului, stilul ornamental predominant este cel geometric, dar în decorul obiectelor din lemn sunt răspândite și motivele florale, zoomorfe și antropomorfe.
Îndemânarea și simțul artistic sunt principalele calități cu care sunt înzestrați meșterii tâmplari, ce execută cu răbdare obiecte decorative pentru locuințe, modelând lemnul cu pricepere, prin tehnica preluată din generațiile anterioare, asupra căruia, fiecare își pune amprenta personală și le transmite mai departe generațiilor viitoare.
Afișez 1 - 16 din 26 de rezultate