Mărțișor tradițional

Legenda Mărțișorului și simbolistica

Mărțișorul era prima zi din an, 1 martie, conform vechiului calendar roman. Legat de mărțișor sunt două legende care ni s-au transmis de către izvoarele tradiției.

 Prima legendă spune că Primăvara se plimba printr-o poiană, când a zărit un ghiocel. Văzând gingășia și frumusețea florii a hotărât să o ajute să crească și a îndepărtat zăpada din jurul lui. Iarna, în ultimul ei exces de putere a trimis un frig foarte puternic și a înghețat ghiocelul, dar Primăvara, dorind să îl protejeze i-a ținut de cald cu propriile mâini, fiind rănită de gerul năprasnic. Sângele acestei răni a curs peste ghiocelul înghețat și l-a readus la viață. Legenda spune că primăvara a învins iarna. Așadar, împletirea de roșu și alb din cadrul mărțișorului reprezintă lupta din dragoste a Primăverii cu Iarna, pentru a readuce natura la viață. Poate fi simbolul jertfei și al bucuriei. Și cum să nu fie așa, când de generații oferim mărțișoare celor dragi pentru a-i bucura și pentru a vesti venirea primăverii.

A doua legendă spune că un zmeu a răpit soarele pentru trei anotimpuri, până iarna, când un viteaz l-a înfruntat și a repus soarele pe cer, spre bucuria oamenilor. In luptă, viteazul a fost rănit, sângele curgându-i pe zăpadă. În acel loc au răsărit ghiocei, vestitorii primăverii.

Nu este precizată data apariției mărțișorului, însă se pare că este o tradiție veche de câteva mii de ani. Simbolul principal al mărțișorului, in originile sale este cel al reînvierii naturii cu ocazia venirii primăverii. În timp, acest simbol a devenit unul al bucuriei, al optimismului și al dragostei. Poate și al recunoștinței și al jertfei, dacă ne gândim la ziua mamei, când în unele regiuni ale țării aceasta este ziua în care se oferă mărțișoare.

Mărțișorul este inclus in Patrimoniul imaterial Unesco și este precis faptul că a apărut din spiritualitatea de mii de ani a poporului român, in zona cuprinsă între Maramureș, Bucovina coborând spre Bulgaria și chiar Grecia.

Dovezi ale obiceiului de mărțișor au fost atestate acum 8000 de ani in situl arheologic de la Schela Cladovei din județul Mehedinți, unde au fost găsite pietre mici de râu vopsite in roșu și alb, prinse sub formă de salbă sau colier.

Se pare că dacii purtau la gât mărțișoare, realizate din pietre albe și roșii, roșul simbolizând sângele, soarele și viața, adică femeia, iar albul limpezimea apelor și înțelepciunea bărbatului. Șnurul este o îmbinare a celor doi, având ca simbol armonia dintre femeie și bărbat. Totodată, aceste mărțișoare erau agățate de copaci odată cu înflorirea lor, în simbol de frumusețe și fertilitate.

Legat de mărțișor circulă și multe legende, bazate tocmai pe această luptă a contrastelor. La origini, mărțișorul era format din șnurul bicolor, de care era legată o monedă. Acesta era purtat in special de persoanele sensibile, tocmai pentru întărire. Adolescentele purtau aceste șnururi timp de 12 zile, la începerea primăverii, apoi îți prindeau șnurul în păr până la sosirea păsărilor călătoare, după acest moment fiind atârnat de un copac. Cu bănuțul cumpărau caș și vin, pentru a avea tot anul tenul alb și obrajii rumeni. Firește acestea sunt pure superstiții populare. Odată cu venirea creștinismului, poporul român a transformat toate tradițiile acestea cumva curate, dar păgânești, în dragoste inspirată de învățătura creștină. Astfel, toată simbolistica mărțișorului a devenit un prilej de dăruire și bucurie, de dragoste fiască și frățească între oameni.

Tradiția mărțișorului a fost completată în timp de oferirea de flori, în special ghiocei. Se oferă mărțișoare fetelor de către băieți, băieților de către fete, dar și mamelor, tuturor celor dragi și profesorilor de către elevi. E o tradiție minunată care ne arată cât de bogat spiritual este acest popor și cum a pus dragostea pentru cei apropiați și pentru semenii săi mai presus de orice altceva. Bucuria primăverii este vestită și insuflată în inimile tuturor prin acest mic simbol. Este ceva unic, cum au reușit strămoșii noștri să adapteze, să transfigureze obiceiuri păgâne în dragoste și prețuire pentru cei din jur.

 

Tipuri de mărțișoare handmade

Mărțisoarele hand made și tradiționale sunt mereu apreciate și cele mai căutate la începutul primăverii. Tocmai pentru că mâinile care le-au făcut transmit ceva. Ele nu sunt o bucată de fier realizată in nu știu ce țară in Asia, în scop mercantil, ci sunt o fărâmă din timpul, munca și inspirația unui artist, meșter popular sau chiar mămică, care își valorifică această mică pasiune pentru meșteșugit.

Varietățile de mărțișoare handmade sunt numeroase, de la broșe, figurine, pin-uri, colaje de flori lipite, mărgele, sticlă pictată sau obiecte mici din lemn pictate, in funcție de inspirația și dorința meșterului popular sau a artizanului de a-și transmite creativitatea. Pentru că imaginile vorbesc mai mult decât o mie de cuvinte vă lăsăm să admirați selecția noastră de mărțișoare, să le alegeți pe care vă plac și să le oferiți cu dragoste, pentru că prin acest mic gest faceți lumea mai frumoasă și adăugați o fărâmă de bucurie celor care vă sunt alături.

Livrăm în 24 de ore mărțișoareșe realizate de meșterii populari cu care lucrăm, pentru ca cei dragi ai tăi să se bucure de ele în el mai scurt timp. 

14 Produs(e)
Setează direcţie descendentă
14 Produs(e)
Setează direcţie descendentă