Ouă încondeiate

Am pregătit pentru tine o selecție de ouă încondeiate, care să completeze atmosfera Pascală sau să îți dea un plus de substanță cadoului pe care vrei să-l faci în această perioadă. 

Paştele, cea mai importantă sărbătoare a creştinătăţii, celebrează miracolul Învierii Domnului Iisus Hristos, chintesenţă a credinţei creştine.

Pe lângă aspectul religios, sărbătoarea este însoţită şi de multe tradiţii şi semnificaţii străvechi, din perioada precreştină, care s-au transformat în obiceiuri, și care însoţesc sărbătorile pascale.

Încondeierea sau „împistritul” oului, o adevărată comoară a culturii populare, este una dintre tradițiile românești cu o bogată istorie în spate. Arta încondeierii ouălor este strâns legată de arta broderiei de pe costumele populare românești.

Ouăle încondeiate reprezintăo mărturie a datinilor, credințelor și obiceiurilor Pascale, cu puternice semnificații religioase. 

Oul este un simbol ancestral, germinează viață. Oul roșu pictat de Paște reprezintă învierea lui Hristos și o reînoire a naturii și a omului. El este vopsit și încondeiat în Săptămâna Mare, iar această activitate este realizată de femei, mai rar și de bărbați.

Meșteșugarii populari învață de timpuriu arta decorării și semnificațiile fiecărui motiv pe care îl folosesc, iar arta lor se păstrează de la o sărbătoare pascală la o altă sărbătoare pascală, reînnoind spiritul religios.

Zona Bucovinei este renumită pentru arta desăvârșită a încondeierii ouălor de Paște. În această zonă ca motive tradiționale vom întâlni spicul, soarele, frunza si crucea, iar în Muntenia și Oltenia vom întâlni motive naturale, cu o coloristică mai săracă. 

Artiștii populari folosesc îndeosebi ouă sculptate sau de ceramică, ouă pictate manual cu diferite motive tradiționale românești: soarele, luna, crucea, mănăstirea si elemente din natură.

Există numeroase metode de a decora ouă de Paște, prin diferite procedee: cu ceară colorată, cu vopsele, cu mărgele. Culorile folosite în decorarea oului au diferite semnificații: roșul simbolizează jertfa lui Hristos; galbenul simbolizează dorința de iluminare și înțelepciune; albul este culoarea purității; verdele este simbolul tinereții și inocenței; portocaliul simbolizează forța, perseverența și ambiția.

Cromatica şi motivele decorative pentru modelele de ouă diferă de la zonă la zonă şi chiar de la creator la creator, și depind în totalitate de imaginaţia acestuia.

Datorită încărcăturii simbolice religioase, ouăle încondeiate nu sunt folosite numai ca obiecte decorative, dar şi în practicarea unor ritualuri, din care semnificativ pare cel din Bucovina. 

Semnificaţiile simbolice ale oului, precum şi atributele pe care le adaugă culoarea, îi conferă oului roșu de Paște calităţi pozitive remarcabile: pus în apa de spălat împreună cu un ban de argint aduce frumuseţe, sănătate şi noroc; aşezat sub perna fetelor de măritat aduce împlinirea prin căsătorie; păzesc casa de spiritele rele sau alungă vremea rea; păstrat la icoană sau la grinda casei aduc spor în gospodărie.

Un ou încondeiat va putea fi oricând și un frumos suvenir care simbolizează tradiția și rădăcinile unui român, așadarvenim în întâmpinarea dumneavoastră cu cele mai frumoase modele tradiționale de ouă încondeiate de Paște.

7 Produs(e)
Setează direcţie descendentă
7 Produs(e)
Setează direcţie descendentă