Donează pentru arta populară

Învie Tradiția

– Proiectul național de susținere a artei populare românești –

 

Ce se întâmplă dacă donezi și cum poți ajuta la deschiderea primului Muzeu Contemporan al Ceramicii Românești?

 

Încă de când am lansat Învie Tradiția, am avut un singur obiectiv, unul care în timp s-a dovedit a fi suficient de arzător cât să ne țină motivați în tot ce avea să se întâmple. Am început proiectul din dorința de a susține meșteșugul românesc, observând că acesta începe ușor să se piardă, odată cu apariția multor altor produse de calitate îndoielnică, însă promovate mai bine în piață. În timp, descoperind din ce în ce mai mulți meșteșugari, această dorință s-a transformat într-o adevărată iubire față de bogăția și tradiția meșteșugurilor din România dar și față de sârguința meșteșugarilor. În 3 ani, am ajuns la cel mai bogat și cuprinzător magazin de obiecte de artă populară din mediul online, www.invietraditia.ro, cu peste 1500 de produse in portofoliu și cu peste 15 meșteri populari activi cu care lucrăm.

Îndrăzneala cu care ne-am asumat misiunea salvării meșteșugurilor autohtone a fost mereu potențat de poveștile artiștilor populari pe care am învățat să îi cunoaștem din ce în ce mai bine. Lucrurile curgeau atât de frumos și părea că visul nostru de acum trei ani se transforma pe zi ce trece într-o realitate care ne umplea sufletul de bucurie.

Apoi, a venit luna martie 2020 și tot ce am construit până atunci s-a oprit brusc. În contextul pandemiei globale, odată cu schimbarea priorităților de consum, e lesne de înțeles de ce interesul general față de obiectele tradiționale românești s-a topit atât de repede. Fără târgurile și evenimentele de la care meșteșugarii erau nelipsiți, aceștia au fost forțați să rămână acasă, înconjurați de toate obiectele făurite peste iarnă.

Impresionați de ”strigătul” lor, am început să vorbim cu ei din ce în ce mai sincer și am început să căutăm soluții pentru a-i aduce din nou în văzul publicului nostru. Impresionați de poveștile pe care le știam despre ei și meșteșug, ne-am hotărât să intrăm și mai adânc în tainele creației lor. Astfel, răspunsul a venit cât se poate de natural și ne-am simțit din nou însuflețiți de misiunea pe care ne-am asumat-o încă de la început. Am început o campanie de conștientizare, dar și de documentare a meșteșugului, prin realizarea de filme documentare cu meșterii populari și meșteșugurile care sunt încă vii în spațiul românesc, dar și de generare de fonduri care să susțină cauza la care ne-am angajat acum 3 ani.

Iubirea și curiozitatea față de tradiția românească, obiceiuri și meșteșuguri, ne-a purtat pe un drum lung, dar deosebit de frumos prin țară. În călătoria noastră, am avut ocazia să întâlnim oameni minunați și talentați, a căror merite sunt subestimate în cultura noastră. Discutând cu meșterii populari, am descoperit că există o cultură a ceramicii în toate zonele etnografice și geografice ale țării, care a rămas ascunsă publicului larg tocmai din cauza faptului că nu este apreciată la adevărata ei valoare. Aceste culturi datează de sute, sau mii de ani.

Am fost surprinși să aflăm faptul că există artizani care încă lucrează în baza tehnicilor transmise din generație în generație, și că încă există situri vii în care avem culturi vechi de 5000 sau 7000 de ani, cum ar fi Cucuteni și Vădastra.

Pasiunea meșteșugarilor pentru tradițional, i-a dus la începutul firului istoric și pe tot parcursul lui, adunând toate informațiile prețioase cu ajutorul cărora reușesc în prezent să reproducă fidel obiectele și motivele tradiționale.

Toate aceste lucruri rămân însă ascunse ochilor noștri și nu se bucură de atenția meritată, fiind o parte uitată din istoria țării noastre, care riscă să se piardă. De aceea, am decis să ne alăturăm comunității de meșteșugari din România, în vederea susținerii și transmiterii tradiției și obiceiurilor populare, printr-un demers ambițios care ar putea aduce o mare contribuție culturii noastre. Îl numim “demers ambițios” pentru că necesită foarte multe resurse, așadar, facem apel la toți iubitorii de tradiție să ne susțină prin această campanie.

 

Am ales să vă oferim și vouă alegerea de a fi parte din poveste, prin susținerea: 

 • costurilor de chirie și a costurilor lunare de susținere financiară a proiectului.
 • costurilor echipei editoriale.
 • realizarea de materiale video, de tip documentar și materiale editoriale de research și documentare a meșteșugului romanesc, veți fi primii care le veți vedea!
 • asigurarea unui volum minim de comenzi lunare pentru meșterii populari

 

Avem un vis foarte îndrăzneț, dar care are nevoie de susținerea ta și a celor care cred în menținerea și promovarea tradițiilor românești.

Pași demarare proiect:

 1. Demararea campaniei de comunicare și strângere de fonduri
 2. Strângerea de obiecte, potrivit fiecărei zone etnografice. În prezent avem ca obiectiv pentru primul an, documentarea, cercetarea și obținerea de obiecte pentru 5 zone principale etnografice. Acest lucru este foarte laborios deoarece presupune deplasări pe teren, documentări și chiar achiziții de obiecte.
 3. Amenjarea muzeului. Se va face în paralel cu pasul 2. La fiecare nouă colecție completă, aceasta va fi documentată și expusă.
  Practic, construcția va fi una etapizată și vizitatorii vor putea viziona muzeul chiar din luna 1 sau 2 de la demararea proiectului. În primă fază, colecțiile vor fi expuse în showroom-ul din Strada Mihai Eminescu, urmând ca după deblocarea fondurilor necesare, să îl localizăm într- un spațiu care să fie dedicat exclusive acestui scop. Produsele vor fi fotografiate, documentate și disponibilie susținătorilor noștri spre vizionare, prin intermediul site-ului nostru și a platformei PATREON, pînă ce aceștia vor putea ajunge fizic să se bucure de ele.

Obiective:

 • 100 Patrons – demararea proiectului
 • 200 Patrons – prima colecție amenajată fizic
 • 500 patron – relocarea într-un spațiu dedicat

Și tu poți fi parte din povestea Înive Tradiția, prin susținerea noastră lună de lună și cu ajutorul tău vom putea deschide Muzeul Ceramicii Românești. Află mai multe pe PATREON.

Ileana Cosânzeana și echipa Învie Tradiția

©2007-2020 Invie Traditia. Toate drepturile rezervate! Site realizat de InMotion Media.

Autentificare

Te poti conecta in contul tau de client prin introducerea datelor de autentificare in campurile de mai jos.

Nu ai cont?

Iti poti crea un cont de client prin una din modalitatile de mai jos.