Suntem și pe SEAP/SICAP - Informații și cereri de ofertă la office@invietraditia.ro

Cadouri tradiționale de casă nouă originale, îndrăgite de orice gazdă

Pentru fiecare dintre noi, mutatul într-o casă nouă este un eveniment important, prin care ne căpătăm independența. Și tot ce am învățat de la părinți, bunici și alte rude începe să se concretizeze. Iar una din tradițiile de bază în momentul mutării e că mereu trebuie să-l marcăm simbolic cu cadouri tradiționale de casă nouă. Care pun accent pe iubirea și respectul datinilor.

Cu ce se merge la casă nouă?

Dar oare care sunt cele mai potrivite cadouri tradiționale de casă nouă? Trebuie să avem în vedere câteva puncte esențiale: în primul rând, stilul casei, apoi tradițiile și obiceiurile românești, dar și gusturile gazdelor. Cu toții ne dorim sa aflam raspunsul la întrebarea cu ce se merge la casa nouă? Însă, aceasta ține de foarte mulți factori, pe care in editorialul de mai jos am încercat să ii acoperim cât mai cuprinzător?

Din fericire, azi există o gamă largă de cadouri prin care îi poți ajuta pe noii locatari să-și adune în diferite unghere ale casei obiecte create de meșteșugarii populari din toate colțurile României. Citește mai jos și află ce idei inedite de cadouri de casă nouă ți-am pregătit și cum poți surprinde plăcut orice gazdă!

Sfaturi pentru casă nouă și idei folositoare

Sfaturile generale când te muți într-o casă nouă pot fi numeroase, vizând atât partea sufletească, spirituală, cât și latura pragmatică. Este bine să știi aceste lucruri pentru alegerea celui mai potrivit cadou la sfintirea casei. Nu există o rețetă perfectă de alegere a cadoului de casă nouă, însă o documentare cat mai amanunțită ne ajută să facem o alegere cât mai bună. 

Unul dintre cele mai răspândite și importante sfaturi pe care le vei auzi este cel legat de obiceiul sfințirii și binecuvântării casei. Acesta reprezintă un fel de botez, o încreștinare a spațiului în care îți vei petrece o parte importantă din viață. Astfel, pe lângă apa sfințită cu care stropește casa, preotul folosește și ungerea cu untdelemn sfințit. Această slujbă având menirea de a alunga răul din noua locuință. Sfințirea casei sau sfeștania este principalul punct de plecare atunci când cineva se mută într-o casă nouă. Pentru că are loc prin Slujba Aghiasmei și sfințirea locului în care vom locui.

Căsuță tradițională Transilvania 2 - PICTATĂ

Printre sfaturile pragmatice pe care le vei primi se numără și cele legate de adresă, securitate și comunitate.

Dacă, de exemplu, obișnuiai să îți chemi prietenii acasă, aceștia ar fi bine să afle schimbarea adresei. Iar cel mai ușor o poți face printr-o petrecere de casă nouă sau o seară alături de cei dragi. De asemenea, nu uita de formularele pe care trebuie să le depui la primărie sau la poliție, prin care soliciți schimbarea adresei. Odată cu schimbarea adresei, poți opta și pentru schimbarea actelor de identitate, permisului de conducere și domiciliului fiscal. Iar pentru prieteni e important să răspundă la întrebarea cu ce se merge sau ce e mai potrivit să aducă când merg într-o casă nouă. 

În orice casă trebuie să te simți în siguranță, drept urmare poți să apelezi de la început la o firmă de pază și protecție.

La fel de precaut trebuie să-ți alegi și vecinii. Pentru că ei sunt comunitatea în preajma căreia îți vei petrece un timp destul de îndelungat și chiar poți dezvolta în timp relații de prietenie.

Ce lucruri sunt utile într-o casă nouă?

Printre primele idei de cadou la sfintirea casei poate fi o icoană pictată sau litografiată. Pentru că acest lucru reprezintă un cadou spiritual. Știm că icoanele prin chipurile Sfinților pe care le reprezintă aduc ocrotire casei respective. La fel, daca știți că gazdele sunt credincioase sau au evlavie față de un anumit Sfânt, puteți oferi cadou o icoană cu Sfântul respectiv.

SET TOCATOR CU MĂNER ȘI USTENSILE DE BUCĂTĂRIE
SET TOCATOR CU MĂNER ȘI USTENSILE DE BUCĂTĂRIE

Lucrurile necesare pentru casă nouă sunt numeroase, atât practice, pentru a-ți ușura treburile casnice. Cât și decorative, pentru a-ți completa colecția de artă preferată sau a-ți însenina ziua.

Poți începe amenajrea casei cu obiecte binevenite în orice bucătărie, cele de lut și ceramică. Precum farfuriile, ulcioarele și carafele, dar și vaze, ghivece, clopoței sau sfeșnice – pentru a-ți decora livingul.

SFESNIC CERAMICA ALBASTRA DE CORUND 20 CM
SFESNIC CERAMICA ALBASTRA DE CORUND 20 CM

O altă gamă de produse utile în orice locuință și cu care se poate merge o reprezintă obiectele din lut și împletituri. De la tocătoare, platouri și halbe din lemn, până la unelte pentru gospodărie sau obiecte decorative. Care au și un scop practic, cum sunt cutiile de bijuterii sau ceasurile de birou. Acestea vor da un aer autentic locuinței și vor rezista un timp îndelungat.

Arta populară oferă idei de cadouri unice și originale cu care putem merge într-o casă nouă

Dacă vrei să ai în locuință obiecte unice, care nu se găsesc decât în anumite centre meșteșugărești. Atunci poți opta și pentru obiecte decorative și de mobilier create de artiști populari. Ideile variaza de la cuiere din lemn și decorațiuni, articole de birou, scaune sau decorațiuni de grădină și exterior.

De asemenea, poți înveseli casa cu fețe de masă sau stergare tradiționale, care aduc cu ele istoria folclorului românesc. Motivele ornamentale prezintă bun gust și echilibru, simț al culorilor și câmpurilor pe care sunt aplicate.

PACHET CADOU CU DULCEATA NATURALA, STERGAR TRADITIONAL SI INIMA DIN LEMN PICTATA MANUAL
PACHET CADOU CU DULCEATA NATURALA, STERGAR TRADITIONAL SI INIMA DIN LEMN PICTATA MANUAL

Pentru familiile credincioase, meșteșugarii populari au creat o gamă variată de obiecte de cult. Fiecare dintre obiectele de cult poartă mai departe credința creștin ortodoxă, simbolistica și tradițiile străvechi asociate acesteia. De la icoanele pe sticlă sau lemn la candele și sfeșnice, până la metanii, potire și clopote.

Ce se face cadou de casă nouă?

Cadourile de casă nouă variază, ele sunt alese în funcție de personalitatea și preocupările fiecărei persoane în parte. Pentru a alege cadoul de casă nouă potrivit pentru orice gazdă. Trebuie să cunoaștem atât destinatarul cât și simbolistica fiecărui obiect dăruit.

Ne putem ghida și după faptul că într-o casă nouă ne trebuie câte un pic din fiecare. De la obiectele care își vor găsi utilitatea în grădină, până la obiecte uzuale sau decorative, pe care le vom folosi în interiorul locuinței.

Și, din fericire, darurile potrivite de casă nouă ating un spectru larg. Așa că putem opta atât pentru cadouri tradiționale, dar și pentru obiecte cu accente moderne sau cadouri care aduc zâmbetul întregii familii.

COȘ CADOU CU PUȘCULIȚĂ, CUBURI DIN LEMN ȘI BUNĂTĂȚI „INIMĂ DE COPIL”
COȘ CADOU CU PUȘCULIȚĂ, CUBURI DIN LEMN ȘI BUNĂTĂȚI „INIMĂ DE COPIL”

Tradiții și obiceiuri românești de casă nouă

Pentru multe popoare, începerea construirii casei este un prim pas important asociat cu bunăstarea și confortul de care se va bucura familia respectivă.

Tradițiile și obiceiurile românești asociate cu mutarea într-o nouă locuință sunt multiple și diferă de la o regiune la alta. Astfel, este importantă fiecare etapă a construcției casei.

În locul unde urmează a se construi casa, se lasă seara o oală nouă, plină cu apă, adusă de la fântână. Dacă în dimineața următoare din oală nu s-a prelins apa. Atunci este semn bun iar acolo se poate construi o casă. În caz contrar, dacă oala este goală, nu este bine să îți construiești o casă pe acel loc. O altă superstiție populară. Mai important ar fi sa știm că acela a fost un loc curat, că nu s-au făcut păcate sau alte incidente.

Când se ridică căpriorii pentru acoperiș, constructorii se opresc și li se oferă daruri. Iar ultimul căprior este stropit cu apă, ulei sau aghiazmă.

Terminarea definitivă a casei era serbată în mai multe moduri, în funcție de regiune. „adălmaş” (Iloviţa, Vîrciorova –Mehedinţi), „prânz” (Mehadia-Caraş Severin), „parastas” (Vîrciorova), „arvăluc” (Pojejena sârbă). Proprietarul dădea o masă rudelor, prietenilor, constructorilor. Iar uneori acestea se bucurau de prezența lăutarilor, pentru a aduce bucurie și veselie în casă.

De asemenea, tradiția ne spune că nu e bine să strângi în palmă o bancnotă în fața porții. Ci trebuie să o duci în casă, pentru că este aducătoare de noroc.

Alte obiceiuri care se fac în România de casă nouă

Un alt obicei larg răspândit în România în zonele rurale mai ales, este legat de sare, simbol al prosperității și norocului. Sarea este adesea asociată cu belșugul și are un rol protector al casei. Așadar tradiția spune că ar trebui să fie mereu prezentă într-o locuință. În orice casă nouă se intră cu pâine și sare. De asemenea, atunci când locatarii dinaintea ta se mută, e bine să lase în casă pâine sau orez și sare.

Alte obiceiuri la construirea unei case:

  • nu se folosește lemnul de plop la construirea casei noi;
  • nu se cumpără materiale de construcţii de la o casă care a fost prost construită, care a trecut prin incendii sau în care a decedat o familie;
  • într-un loc care a fost lovit de fulger, nu se construieşte o casă;
  • când se sapă fundația casei, se pune sub ea tămâie (pentru sfinţenie), o bucată de lînă (pentru căldură) şi o monedă de argint (pentru avere).

Ce ritualuri se fac într-o casă nouă?

Ritualuri românești la construirea unei case noi

Pe vremuri, la țară, oamenii respectau cu sfințenie anumite ritualuri atunci când își construiau o casă. Puneau în fundație un ban – pentru a-i aduce proprietarului bogăție. Tăiau o găină neagră, pe care o puneau sub talpa casei – ideea creștină de sacrificiu. Firește acestea sunt superstiții, care sunt departe de credința ortodoxă specifică celor mai mulți dintre români. Vom acorda mai multa importanța sfințirii casei, mai jos. 

Slujba de casă nouă

După ce termini construirea și amenajarea casei și vrei să te muți, trebuie să chemi preotul pentru a face sfințirea casei. Slujba săvârșită de preot are menirea de a alunga forțele răului și a binecuvânta noua locuință.

Este indicat să se întâmple într-o zi de duminică sau de sărbătoare, după ce mai întâi s-a săvârșit la biserică Sfânta Liturghie. Proprietarul viitoarei case participă la slujbă și aduce la sfântul altar ofranda de mulțumire, prescură și vin, ținând o lumânare aprinsă și pomelnicul casei (numele celor care vor zidi casa și vor locui în ea, precum și numele persoanelor apropiate). Apoi se merge acasă și se face sfințirea sau sfeștania casei.

De asemenea, cei care își construiesc casa își pot alege un sfânt patron și ocrotitor al casei noi. La slujbă, preotul va face și pomenirea numelui sfântului ocrotitor al casei.

Cate lumanari de pun la sfestanie?

Dacă te-ai întrebat vreodată cate lumanari se pun la sfestanie, trebuie să știi că în general se folosesc 3 lumânări. Acestea simbolizează Sfânta Treime: Tatăl, Fiul și Sfântul Duh. Însă, numărul poate varia în funcție de tradiția locală sau de indicațiile preotului.

Urătura de casă nouă

Când musafirii calcă pentru prima oară în casă nouă, ei trebuie să știe că cea mai cunoscută urătură de casă nouă este „Pace acestei case!”. Trebuie rostită pentru a le arăta noilor locatari că le doresc numai bine și armonie în noua etapă din viață. Aceasta își are rădăcina în Sfânta Scriptură. 

Icoana de casă nouă

În tradiția românească, odată cu binecuvântarea casei noi, fiecare din noi trebuie să așeze în camere icoanele pe care le-a pregătit şi le-a sfinţit la biserică. Dacă nu le-ai sfinţit înainte, le poți sfinți odată cu slujba de casă nouă. Familiilor tinere este indicat să li se dăruiască o icoană şi candelă pentru noul cămin.

Prezența icoanei arată că familia care locuiește acolo este creștină, iar icoana din casă este o mărturisire a credinței în Dumnezeu.

Superstiții românești de casă nouă

Există numeroase superstiții de casă nouă a căror origine se pierde în mistica românească sau în influențele venite de peste tot, fără argumente care să le justifice.

Dintre cele mai des întâlnite superstiții, menționăm că mutarea în casă nouă se face în zilele de luni sau joi, iar ziua de marți trebuie evitată, mai ales dacă este o casă neterminată. De asemenea, indicația este de a nu te muta sâmbăta și nici când plouă afară.

Superstiții la construirea unei case noi

Numeroase superstiții care au legătură cu casa nouă încep din momentul în care aceasta se construiește. Astfel, la temelia casei se pune un ban de argint pentru sporul locuitorilor ei și o pană de cocoș pentru sănătate. Obiceiurile sunt variate, în funcție de zona geografică, dar banii puși la temelia casei sunt mereu asociați cu evenimente pozitive care i se pot întâmpla omului. Alte superstiții populare, pe care e bine sa le știm pentru a ne feri de ele. 

Când o casă este în perioada de construire, se obișnuiește să se pună în vârful casei, busuioc si prosop la acoperis și două bețe în formă de cruce, apoi să se dea și o masă muncitorilor. Toate acestea au rol de protecție asupra locuinței.

Superstiții românești de casă nouă legate de animale

În superstițiile de casă nouă este resimțită și legătura armonioasă a omului cu natura. Dacă o rândunică ciripește înainte de revărsarea zorilor în fața ferestrei sau își face cuib la streașina casei, acea locuință va fi însoțită de noroc.

Dacă tocmai ai trecut pragul casei noi în care te-ai mutat și găsești o broască sau un greiere, se spune că acestea sunt semne pozitive, benefice. La fel este și o pasăre care îți intră pe fereastră. Iar dacă mai multe păsări și-au făcut cuibul la tine pe balcon sau în alte unghiuri ale casei, atunci casa ta va fi ferită de orice eveniment neplăcut sau rău.

Se spune că, dacă într-o casă nouă, primul musafir care-i trece pragul este bărbat, acea casă va fi plină de noroc. Iar dacă îți cântă cocoșul în pragul casei, dimineața, vei câștiga sume importante de bani.

Ce aduce noroc în casă nouă?

Unele superstiții sunt aducătoare de bine, iar altele îndepărtează ghinionul. Neîndeplinirea acestora este mereu un semn rău pentru casă. Dintre cele care aduc noroc în casă, cele mai des întâlnite sunt superstițiile legate de aducerea în casă a diferitelor elemente cu încărcătură pozitivă. Astfel, capul familiei este responsabil cu aducerea de pâine, sare și bani.

SOLNITA SARE / PIPER CERAMICA ALBASTRA DE CORUND
SOLNITA SARE / PIPER CERAMICA ALBASTRA DE CORUND

În casa nouă se pășește întotdeauna cu dreptul, trebuie să ai o lumânare folosită la Înviere, iar astfel casa ta va fi luminoasă și plină de fericire.

Ce să faci și să nu faci când te muți în casă nouă

Nu e benefic să împrumuți obiecte de uz casnic imediat ce te-ai mutat într-o casă nouă. Printre acestea se numără mătura, iar dacă persoane dragi ție sunt într-o călătorie sau urmează să facă un drum, nu da cu mătura prin casă.

Cu siguranță ai auzit că nu e benefic să fluieri într-o casă, nici când o construiești, nici când e terminată. Focul în casă se aprinde doar după ce rostești o rugăciune, pâinea în casă nu trebuie lăsată în poziție inversă, nici cuțitul cu lama în sus, pentru că aceste gesturi neglijente aduc ceartă în casă.

Când te muți într-o casă nouă, se spune că este bine să lași o pisică să inspecteze casa. Dacă aceasta se va simți confortabil în spațiul respectiv, înseamnă că locuința este plină de energii pozitive.

pisica-in-casa-noua

Dacă în spațiul în care te muți apare o albină, aceasta simbolizează venirea unor musafiri. Nu este de bun augur să omori albina, pentru că-ți va aduce ghinion.

Dacă mai există finisaje pe care trebuie să le termini, nu trebuie să folosești pietre de la o casă dărâmată, nici lemn de plop, pentru că aceste elemente aduc ghinion. De asemenea, nu trebuie să cumperi materialele rămase de la o altă casă, de la una care a luat foc sau a fost inundată.

Ce cadouri tradiționale se fac de obicei la casă nouă?

Când ne mutăm într-o casă nouă, am vrea să păstrăm căldura casei părintești, unde ne-am simțit în siguranță, am vrea să îi adăugăm elemente care să reprezinte un nou început, dar care ne par familiare. Cadourile din această arie, care îmbină tradiția și confortul sunt cele mai indicate, atât pentru noi cât și pentru apropiații care se mută și ne dau o idee despre cu ce se merge la casa noua.

Farfurii din ceramică și lut realizate de meșteșugari populari
Farfurii din ceramică și lut realizate de meșteșugari populari

Putem reveni la origini și simplitate, putem avea oaza noastră de pace în propria casă nouă și, la rândul nostru, îi putem bucura pe alții, oferindu-le cadourile tradiționale ideale de casă nouă. Lutul, ceramica sau marmura te pot înconjura și îți pot aduce aminte de durabilitatea și trăinicia naturii și a elementelor pe care este capabil omul să le modeleze.

Alege cadouri tradiționale bogat decorate cu simboluri tradiționale, care spun povestea unor zone geografice și ale istoriei și folclorului românesc.

SET PENTRU TUICĂ DIN CERAMICA BLEDEA BAIA MARE
SET PENTRU TUICĂ DIN CERAMICA BLEDEA BAIA MARE

Ne putem duce pe firul istoriei pentru a descoperi când au folosit oamenii pentru prima dată aceste obiecte. Ce anume le-a schimbat viața, ce i-a bucurat și înseninat. Putem opta pentru ceramica neagră Marginea, de o eleganță rară, sau pentru sfeșnice și vase ceramice de miere. Pentru bomboniere ceramice create în Corund, pentru seturi de cafea și țuică, carafe sau seturi de ceramică albă de Corund.

VAS MIERE CERAMICA COLORATA CORUND 500 ML
VAS MIERE CERAMICA COLORATA CORUND 500 ML

Modelele florale pe care le găsim pictate pe obiectele ceramice de Corund sau Horezu. Animalele și formele geometrice care ne poartă în timp ne pot conferi senzația de apartenență la o lume în care tradițiile și obiceiurile. Regulile vechi de secole și simbioza dintre om și mediu vor fi mereu o a doua casă.

Cadouri de casă nouă tradiționale, decorative

Când vine vorba de cadourile tradiționale decorative, poți alege din gama variată de produse ceramice Horezu. Dar și din cele create în Corund sau Marginea. O serie de farfurii decorate cu motive tradiționale românești și o multitudine de vaze ceramice cu diferite forme și înălțimi îți stau la dispoziție.

Dacă vrei să impresionezi, poți oferi cadouri deosebite, cum sunt cele din ceramică de Horezu. Menționând că începând cu anul 2012, ceramica românească de Horezu a fost înscrisă de UNESCO în lista Patrimoniul Cultural Imaterial.

FARFURIE CERAMICA HOREZU 26 CM – DIVERSE MODELE
FARFURIE CERAMICA HOREZU 26 CM – DIVERSE MODELE

Farfuriile ceramice cu motive românești vor înveseli casa, atât cromatica cât și elementele decorative fiind în armonie cu natura și spiritul tradițional românesc. Simbolistica acestora va crea adevărate povești atât pentru musafiri cât și pentru noi. Pomul vieții, spiralele care unesc lumea de aici cu lumea cerească, flori și elemente ale naturii care ne vor însenina și ne vor readuce speranța în viață. Întrebuințarea vaselor ceramice este multiplă: în scop decorativ (case, grădini), ritualic (nunți, botezuri), casnic (se prepară sau se depozitează alimentele).

FARFURIE CERAMICA HOREZU VERDE MODEL COCOS CU MARGINE ZIMTATA
FARFURIE CERAMICA HOREZU VERDE MODEL COCOS CU MARGINE ZIMTATA

 

Cadouri decorative și simbolice

La mare căutare sunt și clopoțeii ceramici, al căror clinchet poate aduce zâmbetul pe fața adulților și copiilor. Pentru cei cu gusturi mai rafinate, un dar din gama ceramicii albe de Corund va fi cel mai potrivit. Vazele albe ceramica de Corund. Sfeșnicele sau farfuriile tradiționale albe cu detaliile fine pictate manual sunt adevărate opere de artă. La fel de spectaculoase sunt și obiectele din ceramică neagră, ceramică albastră, ceramică roșie sau ceramică colorată de Corund. Aceasta este zona în care se află cele mai multe familii de meșteri populari din România.

VAZA DE CERAMICA ALBA DE CORUND 25 CM
VAZA DE CERAMICA ALBA DE CORUND 25 CM

Alte cadouri decorative potrivite pot fi obiectele de mic mobilier. Scaune unicat, realizate de meșteșugarii populari, cuiere și dulăpioare pentru chei, ghivece, articole de birou, precum și seturi de linguri și farfurii pictate manual.

Cadouri de casă nouă tradiționale utile și practice

Cadourile de casă nouă pot varia în funcție de stilul în care este decorată deja casa de către proprietari, de necesitățile acestora. Dar și de gusturile și personalitatea fiecăruia. Unii dintre noi suntem mai creativi și ne plac obiectele de decor și cele de colecție, iar alții avem o fire practică, deci ni s-ar potrivi acele cadouri care au funcții multiple.

În gama variată de obiecte tradiționale românești poți întâlni cu succes diverse cadouri care sunt utile, și le vor fi de mare folos gazdelor.

1. Cadouri cu haine tradiționale românești

Printre cele mai frumoase cadouri tradiționale se numără iile, baticurile tradiționale, clopurile, costumele populare pentru copii și adulți sau traistele tradiționale.

Ia face parte din costumul popular românesc din cele mai vechi timpuri. Originile acesteia avându-și rădăcinile în portul tracilor, geților și dacilor. Baticurile ne aduc aminte de faptul că femeile purtau și pe cap diferite ţesături și podoabe: marame, năframe, cepse sau cununi.

Un cadou care poate fi folosit atât de adulți cât și de copii este clopul. Realizat din împletituri, paie sau fetru și decorat cu panglici, bande și ciucuri în culorile drapelului. Elementele sale decorative diferă de la zonă la zonă, uneori folosindu-se mărgele, pene și flori.

Un dar care este cu adevărat un simbol al tradițiilor românești este costumul popular. Iar un astfel de cadou este special pentru oricine. Până în zilele noastre portul românesc prezintă două caracteristici esențiale: unitatea și continuitatea sa. De asemenea, un cadou care a devenit la modă este traista tradițională, cu însemne și simboluri ancestrale.

CLOP TRADIȚIONAL ADULȚI SI COPII
CLOP TRADIȚIONAL ADULȚI SI COPII

2. Cadouri cu produse din bucătăria românească

La mare căutare în materie de cadouri tradiționale practice sunt și produsele din bucătăria tradițională românească.

Dacă poți să comanzi din timp sau să pregătești singur un coș cu produse tradiționale românești, familiile tradiționale vor adora darul. Acestea își vor aminti de gusturile de demult, din bucătăria bunicilor sau străbunicilor, de peregrinările la mănăstiri sau în satele românești.

Bucătăria românească a reușit să își păstreze tradiția, iar bucătarii au putut să transmită din generație în generație gustul mâncărurilor tradiționale, păstrând nealterată arta culinară românească.

Dintre preparatele pe care le poți face cadou: budinci, cozonac, plăcinte cu brânză dulce, mucenici, pâine de casă, turtă dulce și de ce nu, țuică sau vin.

Chiar coșurile în care poți înmâna produsele tradiționale românești pot fi cadouri în sine, arta împletitului din nuiele fiind un meșteșug tradițional românesc. Meșteșugul împletitului se realizează cu materiale 100% naturale, iar artizanatul din nuiele este des întâlnit, fiind considerat o îndeletnicire mai veche decât arta țesutului.

COS DIN RACHITA
COS DIN RACHITA

3. Cadouri cu obiecte tradiționale românești

Dacă vom păși în casa unor iubitori ai tradițiilor românești, un cadou rar, vechi de zeci de ani, poate fi surpriza ideală.

Un obiect tradițional românesc pe care-l poți face cadou este reprezentat de păpușa care înfățișează un țăran sau o țărăncuță, înveșmântați cu costumul popular românesc. Păpușa tradițională din ceramică poate fi un cadou original pentru cei care se mută într-o casă nouă, putând fi folosită și ca pușculiță.

 

O față de masă tradițională va aduce o fărâmă de istorie în orice casă. Dacă în zilele noastre ne-am obișnuit cu fețe de masă de orice fel, fețele de masă tradiționale au valoare, fiind obiecte unice, create de artiștii de la sat, de meșteșugarii populari. Pe vremuri, fiecare fată sau femeie trebuia să știe arta țesutului, brodatului, a ornamentației, tehnicile de vopsire naturală a firelor folosite, simbolistica fiecărui element folosit. Cu timpul, multe dintre aceste tehnici și cunoștințe s-au pierdut, dar le mai putem găsi azi în cărțile de specialitate și în muzee.

Mai poți oferi cadou și alte produse de artizanat românesc autentic, cum sunt: obiectele de cult (sfeșnice, potire, icoane, candele), țesăturile (covoare, brâuri, catrințe, ștergare), obiecte tradiționale românești din lemn, lut, ceramică sau marmură sau obiecte decorative și de mobilier (ouă încondeiate, scaune, decorațiuni de grădină și de interior).

SUPORT DE PERETE PENTRU CHEI MARO 29 CM

Materialele cadourilor cu specific românesc

Meșteșugurile vechi de secole, născute la sat, fac parte din bogățiile și patrimoniul cultural al României. Autenticitatea și singularitatea acestor opere de artă ieșite din mâinile meșterilor populari sunt date de tehnicile unice și diferite de la zonă la zonă, de motivele decorative folosite, de cromatica și materialele folosite, de calitatea și eleganța lor.

Cadourile cu specific românesc folosesc materialele pe care natura le-a pus la dispoziție omului: lut, ceramică, marmură și lemn.

1. Cadouri din lut

Cadourile din lut sunt realizate cu materii prime din anumite zone ale României: în unele regiuni lutul are culori specifice, în altele este lipsit de impurități. Din acesta se pot realiza farfurii, căni, oale, pușculite, jucării, clopoței și multe altele. Simplitatea și mesajul transmis de lut sunt de neegalat, iar fiecare dintre obiectele realizate poartă amprenta mâinii meșteșugarului.

Set din lut pentru vin
Set din lut pentru vin

În strânsă legătură cu religia, meșteșugul olăritului utilizează elementul primordial din care suntem plămădiți cu toții, lutul. Lutul însuflețit, prelucrat de mâinile meșteșugarilor cu ajutorul roții olarului, repetă simbolic actul creației: adăugând apa (pentru modelarea lutului), aerul (complementar pământului, simbolul cerului) și focul (cuptorul în care se arde ceramica). Prind astfel viață mici capodopere, iar lutul ars este atemporal, singurul material care nu îşi schimbă proprietăţile indiferent de trecerea timpului.

 

2. Cadouri din ceramică

Aproape orice obiect ceramic realizat în zonele Horezu, Marginea și Corund sunt spectaculoase, poartă o tradiție și un mesaj. De la farfuriile ceramice la seturile de căni și carafe, sfeșnice, platouri și bomboniere, acestea vor fi cadouri de care se poate bucura oricine.

 

Un aspect important în alegerea cadourilor din ceramică este specializarea meșterilor populari: unii realizează obiecte ceramice de uz casnic (farfurii, ulcioare, străchini, castroane etc.), alții obiecte cu un caracter ornamental, alții miniaturi sau obiecte care împodobesc sobele de teracotă.

De la botezul unui copil (scăldat într-o oală de lut nouă) pănă la nuntă (ulcioarele de nuntă frumos îmbodobite), meșterii populari au creat și particularizat fiecare dintre bucățile de lut. Arta olăritului se învață și se creează în familie, neputându-se vorbi de un meșter individual, ci de familii de meșteri populari. Astfel, cadourile din ceramică sunt opere de artă și vor fi apreciate de cei care le primesc.

3. Cadouri din marmură

MOJAR SI PISALOG DIN LEMN

Sculpturile în marmură sunt printre cele mai frumoase obiecte tradiționale românești, doar anumiți meșteșugari populari fiind specializați în sculptura marmurei. Mai des putem întâlni mojarul cu pisălog din marmură neagră, roz, gri sau verde. Aceste ustensile pot fi folosite atât în bucătărie, cât și ca obiecte de decor. Sunt ideale pentru strivirea usturoiului și a altor ierburi și condimente, precum și pentru prepararea diverselor sosuri.

4. Cadouri din lemn

Cele mai inedite cadouri din lemn pot fi atât pentru copii (păpuși, leagăne) cât și pentru adulți: obiecte de mobilier și decorațiuni, obiecte de uz casnic sau de grădină.

Niciodată nu te poți plictisi de o jucărie de lemn bine creată, iar atunci când posesorul ei se odihnește, jucăria poate avea și un rol decorativ, într-o casă care se va anima mereu de râsete și joacă.

JUCARIE SET ARICI SI CIUPERCA BUMBUTOYS, DIN LEMN

Printre obiectele tradiționale de lemn pe care le poți face cadou se numără și fluierele de lemn, sculptate și pictate manual în diferite culori. Acestea sunt utile atât adulților cât și copiilor în momentele lor de relaxare, creând bună dispoziție în casă.

FLUIER DIN LEMN DE SALCAM PROFESIONAL – MAESTRUL SCULPTOR ION RODOȘ
FLUIER DIN LEMN DE SALCAM PROFESIONAL – MAESTRUL SCULPTOR ION RODOȘ

 

Un alt obiect care nu poate lipsi din casele noi este oul de lemn încondeiat. Un ou încondeiat va putea fi oricând și un cadou frumos, care simbolizează tradiția și rădăcinile unui om. Arta încondeierii ouălor este strâns legată de arta broderiei de pe costumele populare românești. Încondeierea este un obicei pascal, cu puternice semnificații religioase. Oul roșu reprezintă învierea lui Hristos și o reînoire a naturii și a omului.

PACHET CADOU CERAMICĂ HOREZU
PACHET CADOU CERAMICĂ HOREZU

Idei de cadouri tradiționale de casă nouă pentru iubitul tău și pentru iubita ta

Când te muți deja cu partenerul înseamnă că ați trecut la o nouă etapă din viață. E un moment de maturitate a relației voastre, care trebuie sărbătorit cum se cuvine. Un cadou de casă nouă tradițional este cel mai bun mod de a marca simbolic aceste clipe deosebite și de a transforma noul cămin în oaza voastră de confort.

Dacă vrei ca iubitul tău să se simtă acasă, îl poți surprinde cu obiecte de mobilier realizate de meșteșugari populari: un scaun de lemn unicat sau un birou pe placul lui. Îl poți uimi plăcut și cu daruri simple, dar de efect: o carafă sau ceașcă de vin, o farfurie decorată cu simboluri ancestrale, o ploscă ceramică pentru vin sau țuică, pictată manual.

Un cadou modern și totodată tradițional poate fi un tricou cu motive tradiționale românești și cu diverse inscripții din folclor: Miorița, Ilie Moromete, Harab Alb, Făt Frumos.

TRICOU BĂRBAȚI HARAP ALB ÎNVIE TRADIȚIA
TRICOU BĂRBAȚI HARAP ALB ÎNVIE TRADIȚIA

Orice fată sau femeie poate fi surprinsă de gesturile mici, care dovedesc că îi cunoști preferințele. Astfel, de la rame foto și bijuterii cu motive tradiționale, până la vaze în care să stea florile aduse tine, toate acestea pot fi un cadou frumos de casă nouă.

Totodată, iubitei îi poți oferi tricouri cu motive tradiționale românești pe care sunt inscripționate personajele ei preferate din basme: Ileana Cosânzeana, Muma Pădurii, zâna Zorilor, Baba Dochia, Am venit pentru horă.

Ce cadouri tradiționale de casă nouă poți oferi finilor?

Cu toții oferim cadouri în diferite împrejurări, cu anumite ocazii. Este mai simplu să cumpărăm cadouri pentru familie și prieteni, și e mult mai complicat să alegem cadoul perfect pentru finii care se mută într-o casă nouă. Gama de produse tradiționale românești este bogată și variată, iar din această multitudine trebuie să discernem care ar fi cadoul perfect.

VAZA DE CERAMICA NEAGRA DE CORUND 40 CM
VAZA DE CERAMICA NEAGRA DE CORUND 40 CM

Printre cele mai elegante cadouri pe care le poți oferi finilor se numără obiectele tradiționale de ceramică realizate în Corund, Marginea și Horezu. Ceramica albă, neagră, roșie, maro, albastră sau colorată poartă însemne care spun povești ale predecesorilor noștri, ne vorbesc despre legăturile omului cu natura și comunitatea căreia îi aparține, despre legăturile lui cu religia și universul.

Ce cadouri tradiționale de casă nouă să oferi nașilor?

Cadourile ideale pentru nași pot fi acele lucruri pe care aceștia să le prețuiască un timp îndelungat, atât pentru utilitatea cât și pentru originalitatea lor. Nașii au un rol foarte important în viața finilor, iar rolul acestora nu se limitează niciodată la ceremonia cununiei sau a tainei botezului, ci continuă pentru tot restul vieții.

FRUCTIERA DIN CERAMICA ALBASTRA DE CORUND
FRUCTIERA DIN CERAMICA ALBASTRA DE CORUND

Un cadou potrivit pentru nași poate fi un suvenir care evocă o amintire, întărind legăturile trecutului cu prezentul. Printre cele mai frumoase suveniruri tradiționale românești pot fi obiectele de lut, ceramică sau lemn, marmură, create în ateliere populare din zonele Transilvaniei și Olteniei. Dintre acestea, dacă ai nași moderni, poți opta pentru cutii de bijuterii, vase aromoterapie sau fructiere, iar pe nașii mai tradiționali, îi poți bucura cu ulcioare, cu ploști pentru vin sau țuică, sfeșnice sau halbe.

ULCIOR CERAMICA COLORATA CORUND 500 ML
ULCIOR CERAMICA COLORATA CORUND 500 ML

Ce să nu duci niciodată cadou de Casă Nouă? Cu ce nu se merge

E destul de greu să te hotărăști ce să faci cadou de casă nouă cu atâtea opțiuni disponibile. Însă indicii esențiale îți pot fi date și de lucrurile care nu sunt bine primite într-o casă nouă. Dintre cele mai importante, ar trebui să reținem că într-o casă nouă nu ducem obiecte folosite, nu facem cadou animale de companie sau obiecte obișnuite: electrocasnice, plante, lenjerii de pat sau seturi de baie.

Și cuțitele reprezintă un dar de casă nouă nepotrivit, indiferent de cât de necesare sunt într-o bucătărie, ele fiind asociate cu răspândirea certurilor și tristeții în acea locuință, precum și terminarea prieteniilor. Dacă se întâmplă să primești un astfel de cadou, cel mai potrivit este să-l refuzi politicos, menționând chiar superstiția în sine sau oferă-i o monedă celui care ți-a făcut darul, pentru a alunga efectele nefaste ale acestui cadou.

OALĂ DE SARMALE CERAMICĂ PICTATĂ MANUAL 5 L
OALĂ DE SARMALE CERAMICĂ PICTATĂ MANUAL 5 L

O casă nouă trebuie să pulseze de viață și originalitate, iar cadouri tradiționale care trezesc spiritul românesc prin simbolistica și coloristica lor sunt unele din cele mai potrivite. Ele sunt cele care ne amintesc de tradiții și obiceiuri românești, cele care ne ajută și mai mult să prețuim și să ducem mai departe identitatea de neam.

Un cadou de casă nouă potrivit pentru orice tip de familie

Înveselește o casă nouă cu cadouri tradiționale romanesti din magazinul de artizanat Învie Tradiția și adu în cât mai multe cămine un strop din folclorul care pulsează în obiectele unice de artizanat.

Lasă un comentariu

Cosul meu