Măriuca și Matei vizitează Cetatea de Scaun a Sucevei
Astăzi la cafea, Măriuca și Matei ne-au arătat niste fotografii de la Cetatea de Scaun a Sucevei, pe care au vizitat-o de curând. Și tare ne-au plăcut, așa că vă sfătuim, daca ajungeți prin Bucovina, neapărat să treceți și pe la Suceava!
Cetatea se găsește în partea estica a orașului, pe un pinten al unui platou, astfel că priveliștea asupra Sucevei este de neuitat. Construită de Petru I Mușat la sfârșitul secolului al XIV-lea, în momentul apariției pericolului otoman, şi fortificată de Ștefan cel Mare, printre alții, cetatea nu a fost cucerită niciodată.
În trecut, intrarea în cetate se făcea printr-o poartă semicirculară, cu raza de 1,5 metri, aflată pe latura de sud, însă, când i-a venit rândul la domnie, Alexandru cel Bun a contruit un zid paralel cu cel al cetății, cu scopul protejării intrării. Domnitorul Ștefan cel Mare a continuat fortificarea cu un zid de incintă înalt de 15 metri, care înconjura întreaga cetate, că un inel. Intrarea în cetate a fost mutată pe latura de nord-est, unde a fost construit, peste șanțul săpat cu aproape un secol în urmă, un pod cu o parte fixă și una mobilă, suspendat pe piloni.
În 1563 și 1653 cetatea a fost aproape distrusă, de fiecare dată fiind reconstruită și fortificată de Ieremia Movilă și respectiv Vasile Lupu, iar în 1684, la un cutremur puternic, toată partea de nord a cetății s-a prăbușit. 200 de ani mai târziu, când nivelul de degradare era și mai avansat, arhitectul austriac Karl A. Romstorfer a efectuat lucrări de restaurare a Cetății de Scaun, acestea fiind urmate de altele, finanțate din bugetul statului. Astăzi Cetatea este deschisă publicului și găzduiește diverse expoziții și evenimente culturale.
Pentru întreaga poveste a călătoriilor Măriucăi și ale lui Matei, vă invităm să urmăriți Învie Tradiția pe Facebook: https://www.facebook.com/invietraditia sau direct pe Măriuca și Matei: https://www.facebook.com/mariucasimatei