Măriuca și Matei vizitează Fabrica de Teracotă din Mediaș
Aflându-se la Biserica Fortificată Viscri, Măriuca și Matei au vizitat și o mică expoziție de teracotă, care i-a dus mai departe către Fabrica de Teracotă din Mediaș, recunoscută pentru producția sa de sobe de teracotă și plăci decorative, faianță, cahle pentru sobele de teracotă și alte obiecte ceramice decorative, toate de excepțională calitate.
Istoria fabricii începe în anul 1906, cu sasul Gref Iulius, care i-a pus piatra de temelie. În perioada interbelică, fabrica și-a extins producția și a început să exporte sobe de teracotă în diverse țări europene, iar în timpul regimului comunist, deși a fost naționalizată, și-a continuat activitatea, devenind un important producător de sobe de teracotă pentru piața internă și pentru export.
Măriuca si Matei au văzut cu ochii lor din ceramică incredibila cantitate de muncă manuală care se depune pentru fiecare obiect realizat în fabrică. Auziseră ei că nu multe buzunare își pot permite o sobă făcută la Mediaș, însă acum, văzând cât efort este necesar, au înțeles și de ce. Partea care li s-a părut cea mai interesantă a fost că, dacă simți că artistul din tine este gata-gata să iasă la iveală, iți poți testa veleitățile pictându-ți singur-singurel cahlele folosite la soba ta!
Procesul de producție seamănă cu cel din atelierul unui meșter popular: se folosește o rețetă veche de peste 100 de ani pentru crearea compoziției cahlelor, materia prima fiind frământată bine, ca un cozonac, apoi pasta obținută se întinde în șabloane dreptunghiulare, acestea urmând a fi lăsate la uscat între 2 și 4 săptămâni. După glazurare, urmează etapa picturii, iar aici clienții își pot lăsa amprenta pe produsul finit.
Deși cuvântul “fabrică” ne poate duce cu gândul la o clădire industrială și rece, Măriuca si Matei vă asigură că fabrica de la Mediaș este ca o casă de bunici, decorată cu piese una și una, plină cu oameni harnici, trebăluind încolo și încoace, și cu ochi tineri și curioși care studiază atent fiecare mișcare.
Pentru întreaga poveste a călătoriilor Măriucăi și ale lui Matei, vă invităm să urmăriți Învie Tradiția pe Facebook: https://www.facebook.com/invietraditia sau direct pe Măriuca și Matei: https://www.facebook.com/mariucasimatei