Măriuca și Matei vizitează Mănăstirea Voroneț
După ce au escaladat toți bolovanii de prin munți, simțind nevoia să mai și zăbovească oleacă, Măriuca și Matei au poposit pe la fiecare dintre mănăstirile incluse pe lista monumentelor istorice din județul Suceava.
Cel mai mult le-a plăcut la Voroneț, pentru că, desi auziseră povesti despre faimoasa nuanță de albastru regăsită pe zidurile bisericii, doar privind picturile murale cu ochii tăi poți trăi emoția care iți intră în suflet și nu se mai dă plecată cu una, cu două. Acest albastru vibrant, cunoscut sub numele de “albastru de Voroneț”, a fost obținut dintr-un amestec de pigmenți naturali, printre care și un mineral adus de la mari depărtări, anume lapis lazuli, și a rezistat timpului, rămânând viu și strălucitor chiar și după mai multe secole.
Din păcate, rețeta exactă este pierdută pe vecie – Măriuca se bucură însă, căci astfel frescele bisericii își vor pastra unicitatea. A aflat ea că, pe vremea lui Ștefan cel Mare, ctitorul mănăstirii, relațiile cu Italia erau destul de strânse și se poate ca o parte dintre meșterii care au contribuit să fi preluat cunoștinte de la italieni, care aveau pe vremea aceea câțiva pictori experți în pigmenți, pensule și arta frescelor. Există o teorie care sugerează că albastrul de Voroneț ar putea fi reconstituit dintr-o rețetă a pictorului Cennino Cennini, care a descris în detaliu procedeul prin care se obțineau diverși pigmenți foarte apropiați de albastrul nostru, în lucrarea sa ”Trattato della Pittura”. Până acum însă, nu a reușit nimeni…
Pentru întreaga poveste a călătoriilor Măriucăi și ale lui Matei, vă invităm să urmăriți Învie Tradiția pe Facebook: https://www.facebook.com/invietraditia sau direct pe Măriuca și Matei: https://www.facebook.com/mariucasimatei