Măriuca și Matei vizitează Stejarul de O Mie de Ani
Își amintesc Măriuca și Matei că anul trecut, pe la începutul verii, au străbătut Târgoviște, în căutarea Stejarului de 1000 de Ani. Și nu l-au găsit ușor!
Până nu au vorbit cu localnici, care le-au explicat exact pe unde să meargă, nu a fost vorba să găsească stejarul. Se zice că nu e bine să mergi pe jos până la el, deși e la doar vreo 3 kilometri de satul Ungureni, pentru că e posibil să te întâlnești cu ursul când drumul se afundă în pădure. Odată ajunși, au descoperit o liniște răcoroasă care înconjura locul, părând că nimic din zumzetul localităților din zonă nu trece de coroanele pădurii.
Pădurea în care se află stejarul a aparținut familiei boierești Ivănescu și el fost îngrijit de doi frați, fiind așezat pe linia de hotar între terenurile lor. Înainte de 1970, își amintește un pădurar, vecinii stejarului erau ulmi, plopi și tei, urmând apoi o perioadă de câțiva ani în care aceștia au fost înlocuiți cu o pădure de molid și pin. Între defrișare și dezvoltarea pădurii de rășinoase, au fost câțiva ani în care zona s-a umplut de arbuști de zmeură – bucuria copiilor din satele învecinate. Astăzi adulți, mulți dintre locuitorii din Gheboieni și Ungureni își amintesc nostalgic de jocurile din zmeuriș…
Acum aproape 40 de ani, conducerea școlii satului Gheboieni a pornit amenajarea spațiului din jurul Stejarului de 1000 de Ani pentru turiști, inițiativă care însă nu a avut succes, astăzi găsindu-se doar două mese cu bănci lângă copac. Măriuca și Matei că e mai bine așa, astfel zona păstrându-se sălbatică și naturală.
Pentru întreaga poveste a călătoriilor Măriucăi și ale lui Matei, vă invităm să urmăriți Învie Tradiția pe Facebook: https://www.facebook.com/invietraditia sau direct pe Măriuca și Matei: https://www.facebook.com/mariucasimatei