Iubirea și curiozitatea față de tradiția românească, obiceiuri și meșteșuguri, ne-a purtat pe un drum lung, dar deosebit de frumos prin țară. În călătoria noastră, am avut ocazia să întâlnim oameni minunați și talentați, a căror merite sunt subestimate în cultura noastră. Discutând cu meșterii populari, am descoperit că există o cultură a ceramicii în toate zonele etnografice și geografice ale țării, care a rămas ascunsă publicului larg tocmai din cauza faptului că nu este apreciată la adevărata ei valoare. Aceste culturi datează de sute, sau mii de ani.
Am fost surprinși să aflăm faptul că există artizani care încă lucrează în baza tehnicilor transmise din generație în generație, și că încă există situri vii în care avem culturi vechi de 5000 sau 7000 de ani, cum ar fi Cucuteni și Vădastra.
Pasiunea meșteșugarilor pentru tradițional, i-a dus la începutul firului istoric și pe tot parcursul lui, adunând toate informațiile prețioase cu ajutorul cărora reușesc în prezent să reproducă fidel obiectele și motivele tradiționale.
Toate aceste lucruri rămân însă ascunse ochilor noștri și nu se bucură de atenția meritată, fiind o parte uitată din istoria țării noastre, care riscă să se piardă. De aceea, am decis să ne alăturăm comunității de meșteșugari din România, în vederea susținerii și transmiterii tradiției și obiceiurilor populare, printr-un demers ambițios care ar putea aduce o mare contribuție culturii noastre. Îl numim “demers ambițios” pentru că necesită foarte multe resurse, așadar, facem apel la toți iubitorii de tradiție să ne susțină prin această campanie.
Doar cu ajutorul vostru vom putea deschide Muzeul Ceramicii Românești.
Pași demarare proiect:
- Demararea campaniei de comunicare și strângere de fonduri
- Strangerea de obiecte, potrivit fiecărei zone etnografice. În prezent avem ca obiectiv pentru primul an, documentarea, cercetarea și obținerea de obiecte pentru 5 zone principale etnografice. Acest lucru este foarte laborios deoarece presupune deplasări pe teren, documentări și chiar achiziții de obiecte.
- Amenjarea muzeului. Se va face în paralel cu pasul 2. La fiecare nouă colecție completă, aceasta va fi documentată și expusă.
Practic, construcția va fi una etapizată și vizitatorii vor putea viziona muzeul chiar din luna 1 sau 2 de la demararea proiectului. În primă fază, colecțiile vor fi expuse în showroom-ul din Strada Mihai Eminescu, urmând ca după deblocarea fondurilor necesare, să îl localizăm într- un spațiu care să fie dedicat exclusive acestui scop. Produsele vor fi fotografiate, documentate și disponibilie susținătorilor noștri spre vizionare, prin intermediul site-ului nostru și a platformei Patreon, pînă ce aceștia vor putea ajunge fizic să se bucure de ele.
Obiective:
- 100 Patrons – demararea proiectului
- 200 Patrons – prima colecție amenajată fizic
- 500 patron – relocarea într-un spațiu dedicat
Și tu poți fi parte din povestea Înive Tradiția, prin susținerea noastră lună de lună. Află mai multe pe PATREON.
Echipa Învie Tradiția