Suntem și pe SEAP/SICAP - Informații și cereri de ofertă la office@invietraditia.ro

POVEȘTI MEȘTEȘUGĂREȘTI| Bârsan din Bârsana și plăcerea sufletului

Ne întoarcem în Maramureș unde am stat puțin, patru zile. Pentru că patru zile sunt, da, foarte puține pentru Maramureș, care chiar este de poveste și cu povești.  Am ajuns în Bârsana și nu avea cum să nu îl vizităm pe cel mai mare meșter de porți maramureșene, Teodor Bârsan. Când am ajuns noi, era la poartă, privea pe uliță în sus și primul lucru pe care ni l-a spus a fost cââât de mult s-a schimbat strada aceea. Nu știam atunci câââât de mult o să ne schimbe și pe noi întâlnirea cu el.

Totul a începeut cu povestea primelor lui lucrări, de peste 50 de ani (ni le-a și arătat, sunt infinit de frumoase), lucrări pe care acesta nu a vrut niciodată să le vândă. Ne mărturisește că este destul de greu să păstreze arta sculptării vechi maramureșene înca vie, se pierd tehnici și dăruirea pentru acest meșteșug.” Lemnul îmbătrânește ca omul și trebuie lăsat așa, ne spune Teodor Bârsan și pe noi ne trec toate emoțiile pământului.

        „Eu lucrez cu lemnul de la 18 ani și acum am 71. Ceea ce nimeni nu- ți poate spune este cum e să lucrezi cu plăcerea sufletului”.

Iar ni se face pielea de găină. După 4, 5 ore de povestit, am aflat cum îmbină motivele tradiționale și simbolurile sculptate, de la rozetă (care reprezintă Soarele), funia (care simbolizează continuitate și legătura dintre oameni) sau pomul vieții. Din lucrările sale nu avea cum să lipsească nici ideea de trecut, prezent și viitor. Ne mai explică despre simbolul peștelui – „așa să fim curați la suflet precum e peștele prin afară, pentru că acesta trăiește numai în apă”.

Pentru că în viața lui nimic nu este și nici nu a fost întamplător, e mândru că poartă chiar numele satului în care s-a născut. Toader Bârsan și numele său au făcut înconjorul lumii: Franța, America (Chicago, Washington etc.), Austria, Spania, Australia sau Anglia.

Lemnul și meșteșugul acesta l-au făcut pe bătrânul Teodor să cunoască lumea, să călătorească. A lucrat în Washington și ca un maramureșan mândru acesta și-a purtat straiele tradiționale chiar și la Casa Albă. După toate călătoriile sale și toate ofertele pe care le-a primit să rămână acesta zice că  „românu’ e un om fericit și bunăoară oricâți bani ai avea tot cu o lingură mănânci”.

Povestește și despre perioda comunistă, a avut expoziții la București, Ceaușescu i-a vizitat muzeul. Dacă ajungi la el acasă sigur iți povestește, cu graiul lui dulce, despre primul său drum în București cand l-a cunoscut pe Ceaușescu.  I s-a părut un drum luuuung tare, iar orașul prea mare și prea zgomotos pentru artistul care în tihnă își face numărul de magie de mai bine de jumătate de secol.

Acum, după peste 50 de ani de când lucrează în lemn, își supervizează fiul care duce mai departe dragostea pentru acest meșteșug. În comnuna Bârsana puteți vizita și muzeul înființat de această familie minunată, autentică, talentată. O magie de om, de familie și de poveste. Tot acolo se întâmplă și ateliere de prelucrarea lemnului, pentru că Bârsan din Bârsana face asta pentru a ține vie arta meșteșugului și pentru a-i învăța pe cei mici să lucreze cu și din “plăcerea sufletului”.

Își iubește țara și cu vocea ridicată și mândră ne zice “cât de mult face că avem oameni prietenoși și sufletiști noi ca români”. Și am mai completa noi: cât de mult face  că avem modele ca Bârsan din Bârsana, care să ne conecteze cu rădăcinile, cu frumos, cu lemnul și care să ne spună probabil cea mai frumoasă lecție de viață. Aceea că, orice ai face, s-o faci cu plăcerea sufletului!

VIDEO LINK: https://youtu.be/4yOZb1kjdsg

Lasă un comentariu

Cosul meu