Suntem și pe SEAP/SICAP - Informații și cereri de ofertă la office@invietraditia.ro

POVEȘTI MEȘTEȘUGĂREȘTI

Se spune că un popor fără tradiții este un popor fără viitor. Un gând care ne-a ajutat în  misiunea noastră să descoperim meșteșugarii și meșteșugul românesc. Noi credem că tradițiile ne unesc, ne aduc mai aproape de noi, de cine suntem cu adevărat, de bunici și de mirosuri vechi, de mult uitate în copilărie.Uite de asta am plecat la drum prin țară și ne-am unit și-am povestit și ne-am regăsit cu ultimii meșteșugari de pe la noi.

Au trecut patru ani de când “Învie Tradiția” a prins viață, timp în care am găsit suficientă motivație pentru a trece peste greutățile ce apar atunci când pui bazele unui start-up atât de fragil. Când ne-am apucat de proiect, știam în sinea noastră că fiecare produs are o poveste pe care abia așteptăm să v-o arătăm. Îndrăzneala cu care ne-am asumat misiunea salvării meșteșugurilor autohtone a fost mereu amplificată de poveștile artiștilor populari pe care am învățat să îi cunoaștem din ce în ce mai bine. Fiecare mesteșugar pe la care am trecut ne-a făcut zilele mai vesele, mai cu sens și am plecat mai bogați. Așa ne-am reconfirmat că lucrurile simple sunt și cele mai frumoase fapt. Iar asta ne ambiționează și mai tare să spunem această poveste până la capăt. De la lemn, ceramică, măști tradiționale, opinci sau brodat, fiecare mână ce confecționează aceste minunății, spun adevărate povești despre frumos, valori și pasiune. Despre cine suntem noi.

FOLCLORUL ARE TRECUT ȘI VIITOR. Asta ne-a explicat Mihăiță, un copil crescut la țară, pasionat de muzică și care vrea să devina ‘muzicant’ când se face mare, o idee care a venit în antiteză oarecum cu tranziția pe care o suferă noile generații din mediul urban. Dar și cu speranță. Folclorul are viitor!

Încă de când am lansat ÎNVIE TRADIȚIA, am avut un singur obiectiv, susținerea meșteșugului românesc. Odată cu noile generații parcă ne-am simțit și mai responsabili pentru păstrarea și promovarea meșteșugarilor pentru că noi credeam în origini și importanța lor  în viețile  noastre. E important să fim înrădăcinați. De la origini începem să construim cine suntem de fapt. De cele mai multe ori ne ia toată viața să ne dăm seama și uneori ne mai pierdem pe drum. D-asta drumul nostru se întoarce mereu și mereu în căutare de povești și de meșteșugari.

“Învie Tradiția” este o stare de-a fi, de-a trăi, de-a ne regăsi. Este povestea fiecăruia dintre noi, de la străbuni, de când e lumea. Deși e despre trecut, e foarte mult despre prezent, despre acum și aici și, așa cum zicea Mihăiță, despre viitor.

Adunăm materiale de când a luat naștere acest proiect, fiecare călătorie și întalnire cu un alt meșteșugar ne-a ajutat sa mergem mai  departe.  Și acum vă arătăm și vouă, în episoadele care vor urma ce povești noi am strâns.

În contextul pandemiei globale, odată cu schimbarea priorităților de consum, a fost foarte  de înțeles de ce interesul general față de obiectele tradiționale românești s-a topit atât de repede. Fără târgurile și evenimentele de la care meșteșugarii erau nelipsiți, aceștia au fost forțați să rămână acasă, înconjurați de toate obiectele făurite peste iarnă. Asta ne-a ambiționat și mai tare să dăm start proiectului video-POVEȘTI MEȘTEȘUGĂREȘTI tocmai acum. Proiectul își propune să dezvăluie în fiecare lună farmecul meșteșugului românesc, printr-o serie de interviuri și povești cu cei fără de care noi nu am fi existat. Ne dorim ca din ce în ce mai mulți români să afle care este motivația care îi îndrumă pe artizanii populari să creeze obiectele tradiționale pline de rânduială și însemnătate. Vrem să aducem în fața dumneavoastră pasiunea lor pentru tradiția populară, prin poveștile spuse chiar de ei, așa că lună de lună, veți cunoaște pe rând artiștii populari și tainele meșteșugului lor.

Mâinile acestor oameni spun povești, experiența lor de viată te inspiră, unii au și darul de a vorbi despre viața lor și ti-e mai mare dragu’ să-i asculți. Ne-au luat în casele lor și ne-au omenit. Noi le-am explicat treaba asta cu online-ul  și ei ne-au dat la schimb bucăți din ei, bucăți de suflet și de istorie, talent și pasiune, pe care le vom prețui pe viață. Multe din produsele lor le găsiți si pe site-ul nostru.(link)

Dedicăm primul capitol din ”Povești meșteșugărești” unuia dintre primii meșteșugari pe care am avut onoarea de a-i cunoaște: domnul Dumitru Pop Tincu meșter popular, cel care duce mai departe meșteșugul sculptării crucilor din Cimitirul Vesel. Acesta este urmașul lui Stan Ioan Pătraș (inventatorul Cimitirului Vesel), cei doi au facut comuna Săpânța cunoscută în toată lumea. Tradiția, valorile și bunătatea stau la loc de cinste în inima Maramureșului. Albastrul ochilor și mirosul muncit al gospodăriilor îi reprezintă pe acești oameni plin de povești și voie bună. Hai să-l cunoaștem!

Lasă un comentariu

Cosul meu