Suntem și pe SEAP/SICAP - Informații și cereri de ofertă la office@invietraditia.ro

Incondeierea oualor in Bucovina – Tradiție, obiceiuri, tehnică și simbolistică

Tradiție – incondeiatul oualor

Înainte de a fi aliment, oul este un simbol al perfecțiunii și belșugului, un micro-univers ce pare a fi sieși  ca sursă de miracole. Pentru că oul reprezintă viața. O mare parte din vietățile pământului ajung să vadă lumina zilei printr-un ou. Așa că poate și din acest motiv a ajuns să fie un simbol al Învierii. În primul rând, ouăle colorate ne amintesc de Învierea din morți a Domnului și Mântuitorului nostru Iisus Hristos. Tradiția spune ca Sfânta Mironosiță Maria Magdalena a lăsat un coș cu ouă la Crucea Mântuitorului și că acestea s-au colorat cu Sângele Domnului. Și de atunci, popoarele creștine ortodoxe au păstrat acest obicei al vopsirii ouălor în perioada Pascală. O altă tradiție este legată de Maica Domnului și de progonirea pruncului nou născut de către Irod.

La noi, am putea spune că s-a transmis această tradiție în principal pentru a înfrumuseța cât mai mult sărbătoarea Paștelui. Punem ouă roșii la masa de Paște, care este o masă a dragostei și a bucuriei pentru a ne aminti încă odată de jertfa care a fost înaintea bucuriei de care cu toții avem acum parte. Incondeiatul oualor face ca viața noastră să fie mai frumoasă, la fel de frumoasă ca și coloritul ouălor. Se spune că incondeierea oualor lor reprezintă viața spirituală a noastră. În timp, poporul român a înfrumusețat acest obicei așa că găsim o mare varietate de modele de ouă de Paște în toate regiunile țării.

Oua incondeiate Bucovina – considerente generale

Dintre toate regiunile, daca vom căuta ouă încondeiate Bucovina se evidențiază printr-o mare varietate de tradiții și tehnici de pictură și coloristică a ouălor. Acesta vine și prin spiritul artistic al oamenilor din această zonă. Să ne amintim că de aici vin Eminescu, Enescu și alte mari personalități artistice ale țării noastre. Zona Botoșaniului este în special renumită, de unde achiziționăm și nou ouă încondeiate autentice, direct de la femeile care le produc, după tehnici de sute de ani. Totodată, în zona Bucovinei sunt si înfluențe din partea etniei care se numește Huțuli, oameni foarte harnici si  iubitori de tradiției, care au preluat și dus mai departe acest meșteșug.

În cadrul acestui material ne propunem să parcurgem și să realizăm un ghid complet cu tot ce trebuie să știi despre încondeiera ouălor. Care sunt cele mai folosite tehnici, culori, matriale. De unde poți cumpăra ouă încondeiate autentice? De ce ai nevoie ca să poți realiza ouă încondeiate la tine acasă?

Mersul la biserica în Bucovina, de Paște

Simbolurile din incondeiatul oualelor

Simbol al împărtășirii credinței și al solidarității creștinilor, oul vopsit este o tradiție  mult răspandită la toate popoarele. În urmă cu mai bine de o jumătate de veac etografii și folcloriștii socoteau „incondeiatul oualelor” o datină aflată în declin, dar astăzi, aproape că nu există sat romanesc în care să nu aflam aceste opere de artă țărănești.

Model de incondeiere a ouălor in Bucovina. Femeie care incondeiaza cu ceara
Model de incondeiere a ouălor in Bucovina

De fiecare dată în preajma  sărbătorilor de Paște ne gândim cu drag la copilărie și ne simțim mai aproape de tradiții și obiceiuri.  Am ales să vă povestim despre zona aceasta pentru că încondeierea ouălor in Bucovina  are  o rânduială strictă și frumoasă pe care oamenii o respectă.

În Bucovina există credinţa că, dacă oul sfinţit la Paşte nu se sparge peste an (până la Paştele următor) familia va fi ocrotită tot anul.

Simbolurile folosite pe ouăle încondeiate în Bucovina sunt în principal geometrice, într-o armonie deplină. Întâlnim așadar, Crucea, spirala, spicul de grâu, rombul, pătratul, cercul, armonizate într-o simbioză deplină, folosind materiale cum sunt vopselurile sau ceara. Aceste simboluri de obicei diferă de la lucrare la lucrare, în funcție și de natura și mărimea acestor ouă de Paște încondeiate. Așadar întâlnim ouă încondeiate cu ceară, ouă încondeiate cu vopsea sau chiar ouă pictate cu motive simple, de multe ori, ouă pictate de copii, pentru că și ei sunt parte din familie. Și trebuie să plece de undeva transmiterea meșteșugului, în cazul nostru de la joacă.

Cum se realizează incondeiatul oualor?

Tehnica pentru ouă încondeiate și modelele de ouă de Paște sunt descrise foarte pe larg intr-o altă sectiune a site-ului nostru.

Ce reprezintă simbolurile de pe ouăle încondeiate și cum se fac?

Stramoștii noștri trăiau mult mai mult prin credință decât o facem noi. Ouăle specifice Bucovinei sunt de trei feluri: cele încondeiate, cele vopsite sau cele ornate cu mărgele. Pe  lângă oăle roșii pe care cu toții  le știm, acestea sunt ornate în culori vii și au diverse modele desenate pe ele. Fiecare element de încondeiere reprezentand câte un simbol. Instrumentul cu care se încondeiază oul se numește chișiță. Chișița este un creion din lemn care are în varf un tub foarte subțire din tablă fină pentru a permite filtrarea cerii.

Ouăle împodobite, se duc la biserică spre a fi sfințite, iar după slujba Învierii, mai întai vârsnicii, apoi tinerii le ciocnesc rostind formulele de confirmare a credinței „Hristos a înviat!”,  „Adevărat a înviat!”

Ouăle monocrome, aproape  întodeauna roșii, erau numite în Bucovina „merișoare”,  vopsite doar cu substanțe vegetale și  destinate prinoaselor pentru morți. Cojile de ceapă, zeama de sfeclă, frunzele de măr sau coaja de prun, măceș dădeau nuanțele de roșu.

Simboluri sunt foarte multe, dar predomină cele ale vieții și în general, în Bucovina, sunt geometrice și de multe ori le regasim și pe cămășile tradiționale. Frunza de stejar simbolizează viața veșnică, trifoiul simbol al prosperitații, cărarea vieții (liniile drepte sau curbate). Se zice că omul vrea să-și păstreze o linie dreaptă în viață dar știm cu toții că ne mai pierdem pe drum.

Ce reprezintă culorile cu care sunt încondeiate ouăle?

Modele de oua incondeiate in Bucovina cu vopsea și cu ceară
Modele de oua incondeiate in Bucovina cu vopsea și cu ceară
Ouă vopsite pe lemn și pictate cu modele naive - in Bucovina
Ouă vopsite pe lemn și pictate cu modele naive – in Bucovina

Roșu – Culoare vitalității, a forței biruitoare și a regalității;

Galben – Culoare prin exelență solară;

Verdele – Speranță și Renaștere;

Albaastru- Semnul serenității și al credinței;

Negru- Pământul și eternitatea;

De ce trebuie să avem ouă roșii pe masa de Paști?

Cine își poate imagina Paștele Ortodox fără ouă vopsite sau încondeiate? In primul rand oul încondeiat este simbolul Vieții și al marii jertfe de pe Cruce pentru mantuirea neamului omenesc. In al doilea rand, tradiția vopsirii sau încondeierii ouălor cu ocazia Paștelui, intr-o foarte mare varietate de forme și modele, s-a impământenit la popoarele ortodoxe de mii de ani. Deci este foarte esențial să ducem și noi acestă tradiție mai departe și să ne bucurăm de Învierea Domnului. Atât pe plan sufletesc, dar și prin aceste mici bucurii lumești. Ce bucurie au copiii când ciocnesc ouă, dar nu numai copiii, ci și noi adulții. Așa că trebuie să ne impodobim masa pascală cu ouă roșii pentru a păstra și a duce tradiția mai departe. Pentru a păstra bucuria și comuniunea în familie, comuniunea cu moșii și strămoșii noștri.

Tehnici de încodeiere a ouălor specifice zonei Bucovinei

Culorile vegetale sunt preparate dupa retete stravechi cu procedee si tehnici strămoșești. Culoarea roșie se obține din coajă de ceapă, frunze si flori de mar dulce, coaja de macies, albastrul se obține din flori de viorele. Galbenul se obține din coji de ceapă, coajă de lemn padureț, verdele poate fi obținut din frunze de nuc, floarea-soarelui.

Ouă mari de struț incondeiate in Bucovina
Ouă mari de struț incondeiate in Bucovina

De ce ai nevoie să poți face și tu ouă încondeiate DIY?

Ouăle roșii sunt semnul sărbătorii pascale. Pe langă aceasta, există în Bucovina o categorie de ouă împodobite cu ornamente policrome, geometrice sau vegetal-florale cunoscute sub numele de ouă încondeiate și ouă închistrate( aveți de unde alege). 😊  Nu e ușor să faci să încondeiezi ouă, asta sigur. Cel mai bine începi cu o vizită în Bucovina sau să te inspiri de pe Invie Tradiția 😊. Daca totuși te încumeți, fă-o langă un meșter popular si înarmează-te cu multă răbdare și „fură meserie”. Pune și un pic de dragoste. Acest delicat meșteșug datează încă din secolul XVI și acum a ajuns la nivel de artă.

Documentar despre incondeiatul oualor în Bucovina Brodina

În continuare, în colaborare cu Trinitas TV, am realizat un amplu material video de incondeiere a ouălor.

De unde poți cumpăra ouă încondeiate autentice?

La Învie Tradiția, în secțiunea de magazin online de artizanat avem o gamă largă de unde poti cumpăra ouă încondeiate autentice la prețuri foarte bune, chiar la prețurile de producător.

Totodată, îți recomandăm să vizitezi Muzeul Oului din Vama, Suceava, are peste 3000 de exemplare adunate de prin țară dar și străinătate. În cadrul muzeului poti cumpăra ouă încondeiate direct de la gospodinele din Bucovina, care le realizează de sute de ani.

Mai poți cumpăra ouă încondeiate de la targurile de artă populară din orașele mari în perioada Paștelui. Sau direct de la femeile care încondeiază ouă la casele lor.

Resurse utile cu informatii despre incondeiatul oualor de Paște în Bucovina:

Material complet tradiții de sarbatoarea Paștelui

De unde cumparam ouă încondeiate?

Ouă încondeiate pentru cadouri și suveniruri

Material video cu tehnica încondeierii oălor

Lasă un comentariu

Cosul meu