Suntem și pe SEAP/SICAP - Informații și cereri de ofertă la office@invietraditia.ro

TRADIȚIA ÎNCONDEIERII OUĂLOR ÎN BUCOVINA

 

Înainte de a fi aliment, oul este un simbol al perfecțiunii și belșugului, un micro-univers ce pare a fi sieși  ca sursă de miracole.

Încondeiem ouă ca și viața noastră să fie mai frumoasă, la fel de frumoasă ca și coloritul ouălor. Se spune că încondeierea lor reprezintă viața spirituală a noastră.

Simbol al împărtășirii credinței și al solidarității creștinilor, oul vopsit este o tradiție  mult răspandită la toate popoarele. În urmă cu mai bine de o jumătate de veac etografii și folcloriștii socoteau „încondeiatul”și „închistritul” ouălor o datină aflată în declin, dar astăzi, aproape că nu există sat romanesc în care să nu aflam aceste opere de artă țărănești.

De fiecare dată în preajma  sărbătorilor de Paște ne gândim cu drag la copilărie și ne simțim mai aproape de tradiții și obiceiuri.  Am ales să vă povestim despre zona aceasta pentru că acolo, în Bucovina, încondeiatul are  o rânduială strictă și frumoasă pe care oamenii o respectă.

*În Bucovina există credinţa că, dacă oul sfinţit la Paşte nu se sparge peste an (până la Paştele următor) familia va fi ocrotită tot anul.

Ce ouă se încondeează?

Ouăle specifice Bucovinei sunt de trei feluri: cele încondeiate, cele vopsite sau cele ornate cu mărgele. Pe  lângă oăle roșii pe care cu toții  le știm, acestea sunt ornate în culori vii și au diverse modele desenate pe ele, fiecare element de încondeiere reprezentand câte un simbol. Instrumentul cu care se încondeiază oul se numește chișiță.  Chișița este un creion din lemn care are în varf un tub foarte subțire din tablă fină pentru a permite filtrarea cerii.

Ce reprezintă simbolurile de pe ouăle încondeiate ?

Stramoștii noștri trăiau mult mai mult în simbolism decât o facem noi.

Ouăle monocrome, aproape  întodeauna roșii, erau numite în Bucovina „merișoare”,  vopsite doar cu substanțe vegetale și  destinate prinoaselor pentru morți. Cojile de ceapă, zeama de sfeclă, frunzele de măr sau coaja de prun, măceș dădeau nuanțele de roșu.

Simboluri sunt foarte multe, dar predomină cele ale vieții și în general, în Bucovina, sunt geometrice și de multe ori le regasim și pe cămășile tradiționale. Frunza de stejar simbolizează viața veșnică, trifoiul simbol al prosperitații, cărarea vieții (liniile drepte sau curbate ) se zice că omul vrea să-și păstreze o linie dreaptă în viață dar știm cu toții că ne mai pierdem pe drum.

Ce reprezintă culorile cu care sunt încondeiate ouăle și tehnici?

Roșu – Culoare vitalității, a forței biruitoare și a regalității;

Galben – Culoare prin exelență solară;

Verdele – Speranță și Renaștere;

Albaastru Semnul serenității și al credinței;

Negru- Pământul și eternitatea;

 

De ce trebuie să avem ouă roșii pe masa de Paști? La întrebarea asta sunt o mulțime de legende. Cea mai răspândită credință este însa aceea ca Mironosițele ( cele trei Marii care au venit să-l jelească) au adus ouă ca prinoase la picioarele Lui și că acestea s-au înroșit de sângele jertfirii. O altă tradiție orală este aceea că în momentul când Maica Domnului a fugit din calea oamenilor lui Irod  și  văzand că urmăritorii se apropie, a început să arunce cu pietre peste umar, iar acestea, spre marea lor mirare, se prefăceau în ouă de diferite culori.

Culorile vegetale sunt preparate dupa retete stravechi cu procedee si tehnici strămoșești: culoarea roșie se obține din coajă de ceapă, frunze si flori de mar dulce, coaja de macies, albastrul se obține din flori de viorele, galbenul se obține din coji de ceapă, coajă de lemn padureț, verdele poate fi obținut din frunze de nuc, floarea-soarelui.

De ce ai nevoie să poți face și tu ouă încondeiate?

Ouăle împodobite, se duc la biserică spre a fi sfințite, iar după slujba Învierii, mai întai vârsnicii, apoi tinerii le ciocnesc rostind formulele de confirmare a credinței „Hristos a înviat!”,  „Adevărat a înviat!”

Ouăle roșii sunt semnul sărbătorii pascale dar pe langă aceasta, există în Bucovina o categorie de ouă împodobite cu ornamente policrome, geometrice sau vegetal-florale cunoscute sub numele de ouă încondeiate și ouă închistrate( aveți de unde alege) 😊  Nu e ușor să faci să încondeiezi ouă, asta sigur. Cel mai bine începi cu o vizită în Bucovina sau să te inspiri de pe Invie Tradiția 😊 . Daca totuși te încumeți, fă-o langă un meșter popular si înarmează-te cu multă răbdare și „fură meserie”. Pune și un pic de dragoste. Acest delicat meștesug datează încă din secolul XVI și acum a ajuns la nivel de artă.

*Vizitează Muzeul Oului din Vama, Suceava, are peste 3000 de exemplare adunate de prin țară dar și străinătate.

Recomadare articol: Tradiţii de Paște la români. Obiceiuri şi superstiţii legate de Paşte

Lasă un comentariu

Cosul meu