Ouă încondeiate

Încondeierea sau „împistritul” oului este una dintre tradițiile românești cu o bogată istorie. Arta încondeierii ouălor este strâns legată de arta broderiei de pe costumele populare românești.

Încondeierea este un obicei pascal, cu puternice semnificații religioase. Oul roșu reprezintă învierea lui Hristos și o reînoire a naturii și a omului.

Ouăle decorative sunt de lemn sau ceramică, pe care artiștii populari pictează diferite motive tradiționale: sorele, luna, crucea, mănăstirea, elemente din natură.

Oul este un simbol ancestral, germinează viață. El este vopsit și încondeiat în Săptămâna Mare, iar această activitate este realizată de femei, mai rar și de bărbați.

Zona Bucovinei este renumită pentru arta desăvârșită a încondeierii. În această zonă vom întâlni spicul, soarele, frunza si crucea, iar în Muntenia și Oltenia vom întâlni motive naturale, cu o coloristică mai săracă.

Există numeroase metode de a decora, prin diferite metode: cu ceară colorată, cu vopsele, cu mărgele. Culorile folosite în decorarea oului au diferite semnificații: roșul simbolizează jertfa lui Hristos; galbenul simbolizează dorința de iluminare și înțelepciune; albul este culoarea purității; verdele este simbolul tinereții și inocenței; portocaliul simbolizează forța, perseverența și ambiția.

Un ou încondeiat va putea fi oricând și un frumos suvenir, care simbolizează tradiția și rădăcinile unui om.

Meșteșugarii populari învață de timpuriu arta decorării și semnificațiile fiecărui motiv pe care îl folosesc, iar arta lor se păstrează de la o sărbătoare pascală la o altă sărbătoare pascală, reînnoind spiritul religios.

9 Produs(e)
Setează direcţie descendentă
9 Produs(e)
Setează direcţie descendentă