Brauri si accesorii costum popular
Brau traditional popular – tipuri de brauri
Costumul popular trebuie completat de cele mai multe ori cu un brau traditional pe masura. Așadar, fie sunteti in cautare de un brau traditional femei, a unui brau traditional de dama sau a unui brau traditional brodat, avem o colecție de brauri populare care sa va satisfaca nevoile. Braurile pentru costumul popular pot fi realizate din material textil, brodate manual sau la masina de brodat, brau traditional realizat la razboiul de țesut.
Brau traditional brodat sau brau realizat la razboiul de țesut?
Aici fiecare femeie trebuie sa se gandeasca ce ii este mai potrivit. De exemplu, un brau traditional brodat este realizat de multe ori din materiale precum catifea sau postav. Broderia poate fi realizata fie cu tesatura sau cu margele. De aceea, aceste tipuri de brau sunt mai elegante, dar au si pretul putin mai ridicat. Insa, in ultima vreme au aparut si braurile brodate la masina, pretul lor fiind mai mic.
Braul traditional de dama realizat la razboiul de tesut, in vremurile noastre se realizeaza in mare parte mecanizat. Rare sunt braurile facute manual si le putem intalni mai ales la vechile gospodarii de traditie de la sat. Braul tesut are marele avantaj ca este mai lung si mai elastic. De aceea, fiecare femeie trebuie sa ia in calcul ce doreste sa obtina cel mai mult de la un brau traditional.
Brauri pentru costumul popular sau casual
Braurile pot fi folosite atat pentru costumul popular, dar ele pot fi adaptate si la tinutele de zi cu zi. Daca avem un eveniment mai special la o rochie sau o ie. Tine doar de creativitatea purtatorului.
Clop traditional
Există numeroase accesorii, fie de îmbrăcăminte sau pentru un uz mai larg, iar unul dintre cele mai frumoase este clopul românesc.
Renumit în Maramureș, el are întrebuințări variate. Este deseori oferit la botezul unui copil, fiind realizat din împletituri, paie sau fetru.
Poate fi decorat cu ciucuri, bande sau panglici, toate în culorile steagului național. Uneori, în funcție de zona de proveniență, se folosesc mărgele, pene și flori.
Una dintre vorbele din popor spune că un clop aduce noroc în locuința omului, iar majoritatea celor care locuiesc în zonele rurale au un clop în casă. Acesta se lasă la intrare, agățat într-un cui. Clopul poate fi purtat de femei, bărbați și copii.
Meșteșugarii populari îl împodobesc cu multă grijă. Există unele mai simple și unele bogat împodobite, despre care se spune că aparțin oamenilor foarte harnici.
Întrebuințarea clopurilor este variată, unele fiind purtate la nunți și sărbători (cele decorate cu mărgele și flori), altele la înmormântări și zile de lucru (cele simple).
De multe ori clopurile sunt achiziționate de colecționarii de artă populară pentru diversitatea pe care o prezintă în funcție de zonă și pentru frumusețea și valoarea artistică a acestora.
Clopul întregește de fiecare dată portul popular românesc, iar autenticitatea și valorile tradiționale revin de fiecare dată în momenele speciale ale vieții fiecăruia.
Afla mai multe
Mai putin
Afișez 1 - 16 din 18 rezultate