Suntem și pe SEAP/SICAP - Informații și cereri de ofertă la office@invietraditia.ro

Filtreaza produsele

Accesorii

Există numeroase accesorii, fie de îmbrăcăminte sau pentru un uz mai larg, iar unul dintre cele mai frumoase este clopul românesc.
Renumit în Maramureș, el are întrebuințări variate. Este deseori oferit la botezul unui copil, fiind realizat din împletituri, paie sau fetru.
Poate fi decorat cu ciucuri, bande sau panglici, toate în culorile steagului național. Uneori, în funcție de zona de proveniență, se folosesc mărgele, pene și flori.

Una dintre vorbele din popor spune că un clop aduce noroc în locuința omului, iar majoritatea celor care locuiesc în zonele rurale au un clop în casă. Acesta se lasă la intrare, agățat într-un cui. Clopul poate fi purtat de femei, bărbați și copii.
Meșteșugarii populari îl împodobesc cu multă grijă. Există unele mai simple și unele bogat împodobite, despre care se spune că aparțin oamenilor foarte harnici.
Întrebuințarea clopurilor este variată, unele fiind purtate la nunți și sărbători (cele decorate cu mărgele și flori), altele la înmormântări și zile de lucru (cele simple).
De multe ori clopurile sunt achiziționate de colecționarii de artă populară pentru diversitatea pe care o prezintă în funcție de zonă și pentru frumusețea și valoarea artistică a acestora.
Clopul întregește de fiecare dată portul popular românesc, iar autenticitatea și valorile tradiționale revin de fiecare dată în momenele speciale ale vieții fiecăruia.

Afla mai multe
Mai putin

Afișez toate cele 15 rezultate

Cosul meu