Articole din piele

Articole din piele

Afișez toate cele 9 rezultate

Meșteșugarii populari români realizează o gamă variată de produse, iar unii dintre ei se specializează în prelucrarea pielii, alții în prelucrarea lemnului, a marmurei, a osului etc.
Realizarea articolelor din piele este poate una dintre cele mai vechi îndeletniciri, în strâsă legătură cu evoluția omului și cu materia primă pe care i-a pus-o la dispoziție natura.
Printre articolele tradiționale de piele se numără brâul, realizat de cele mai multe ori din piele de bovină, tăbăcită.

Tăbăcirea se poate realiza cu substanțe vegetale sau minerale, iar în urma tăbăcirii, pielea devine moale și ușor de prelucrat.
Pe brâie, în relief, putem întâlni diferite elemente decorative: steagul dacic, figurile legendare ale lui Traian și Decebal, elemente florale și geometrice stilizate.
Brâul tradițional românesc întregește portul popular și este unul dintre cele mai răspândite accesorii. Brâul are două buzunare (gamane) care se închid cu capse. Culorile brâurilor variază în funcție de tipul de piele folosit.
Cingătorile, brâiele, șerparele sau chimirele aveau funcții diferite în portul femeilor și bărbaților: rol magic, de protecție, de apărare, de protejare a mușchilor, de etalare a bogăției, de fertilitate. Sistemele de prindere sunt cu trei catarame, fiind ușor de folosit și sigur.
Brâurile pot fi folosite și ca obiecte de decor. O casă în care se găsesc astfel de obiecte va păstra o parte din tradiția costumului popular românesc.

Afla mai multe

©2007-2020 Invie Traditia. Toate drepturile rezervate! Site realizat de InMotion Media.

Autentificare

Te poti conecta in contul tau de client prin introducerea datelor de autentificare in campurile de mai jos.

Nu ai cont?

Iti poti crea un cont de client prin una din modalitatile de mai jos.