Oale

Servirea preparatelor tradiționale românești poate fi un adevărat eveniment, mai ales atunci când acestea sunt servite în oale ceramice sau de lut tradiționale.

Meșteșugarii români creează diferite oale, de la cele pentru servirea ciorbei până la oale pentru sarmale, în care mâncarea își păstrează gustul pentru o perioadă de timp îndelungată.

Oalele au diferite forme și mărimi, fiind smălțuite, natur sau pictate manual. Deseori vom întâlni decorații tradiționale geometrice și florale, care sporesc frumusețea simplității formelor.

Oalele de lut și ceramică sunt create după tehnici folosite cu mii de ani în urmă, în zonele Corund și Ținutul Ciucului. Se pot observa deosebirile dintre tehnicile folosite și modul în care sunt pictate câmpurile decorative.

Oalele din Ținutul Ciucului sunt robuste, pe când cele realizate în Corund emană finețe și eleganță. Acestea pot fi folosite atât cu rol practic, cât și decorativ, sunt ușor de folosit și îngrijit.

Mâncarea preparată în ele va avea savoarea mâncării din copilărie, ne va aduce aminte de peregrinările noastre în zonele rurale sau ne va aduce aminte de casa bunicilor și străbunicilor.

Adevăratele produse tradiționale românești se servesc în aceste oale realizate de oamenii satului, care își trăiesc viața prin intermediul bucăților de lut cărora le dau viață cu ajutorul apei, pământului și focului.

O experiență în sine, degustarea din astfel de oale ceramice trebuie trăită de fiecare în parte măcar o dată în viață.

25 Produs(e)
Setează direcţie ascendentă
25 Produs(e)
Setează direcţie ascendentă