Ulcioare și carafe

Cu o cromatică bogată și variate motive tradiționale românești (în special florale, zoomorfe, geometrice), destinațiile ulcioarelor și carafelor sunt adaptate de la zonă la zonă. Elementele picturale te poartă în bogata faună și floră a României, dar și în spațiile creative ale meșteșugarilor care le-au dat naștere. Ornamentele pictate pe ceramica populară românească amintesc de însemnele rituale ale ceramicii din epoca dacă, altele de însemnele ceramicii anterioare etnogenezei dace (cercul, spirala, zig-zagul, linia sinuoasă, soarele, șarpele etc). Fiecare dintre artiștii care le-au creat le personalizează, iar specificul și rădăcinile culturale ale locului de apartenență sunt ușor de observat: cel mai des regăsim ceramica de Corund, albastră roșie și tricromă, fiecare dintre acestea purtând însemne ca pomul vieții sau vestitorii zorilor. Ulcioarele și carafele sunt lucrate la roata olarului, arse în cuptoare speciale pentru lut, pictate manual și smălțuite, uneori cu smalț ecologic. Pictural, acestea redau anumite momente și întâmplări din viața omului. Meșteșugarii folosesc pentru decorarea carafelor și ulcioarelor diferite instrumente: cea mai răspândită tehnică folosește un corn de vită care are în vârf o pană de gâscă, dar și vârfuri metalice și bețișoare din fire de porc mistreț. Carafele și ulcioarele pot fi folosite ca atare sau în scopuri decorative. Dintre cele mai uzuale caracteristici ale acestora: menținerea în interior a temperaturii ideale a lichidului, îmbunătățirea gustului lichidului și utilizarea practică, ceremonială și decorativă. Deprinderea olăritului se învață în timp, tehnicile dăinuind de peste 2000 de ani. 

Afișare 1 la 36 din 40 produse
Setează direcţie ascendentă
  1. 1
  2. 2
Afișare 1 la 36 din 40 produse
Setează direcţie ascendentă
  1. 1
  2. 2