Vase pentru cuptor

Încă din antichitate, oamenii au învățat să folosească vase de diferite forme și mărimi pentru a-și prepara sau depozita hrana. Odată cu evoluția omenirii, tehnicile de creare a acestor vase s-a diversificat și oamenii au beneficiat de toate aceste noi descoperiri și metode de decorare a vaselor.

Din legătura omului cu pământul, cu solul, a luat naștere arta prelucrării ceramice. Depedent de tipul solului, calitatea superioară a lutului variază de la regiune la regiune. Lutul este unul dintre cele mai durabile materiale, iar meșterii populari îl tratează cu respectul cuvenit.

Vasele au atât o funcție practică cât și una decorativă. Vom întâlni deseori vase smălțuite care sunt adevărate obiecte de artă, cu elemente florale, zoomorfe, geometrice, iar altele fără smalț. Dintre cele mai uzuale culori sunt folosite culorile roșu, verde, galben, maro, negru.

Aria pe care o acoperă este vastă: vasele sunt folosite la prepararea sarmalelor, a puilor, a ouălor, a bulzului sau a oricărui preparat care se gătește la foc. Forma vaselor este uneori suprinzătoare: forme plate, sferice, pătrate, cu model în formă de pește sau găină, cu capac sau fără capac, cu toartă sau fără.

Temperaturile la care se poate găti sunt ridicate, dovedind o dată în plus trăinicia lutului și a ceramicii. Vom întâlni vase de lut în toate gospodăriile și pe toată suprafața țării, oamenii apreciind savoarea deosebită a mâncării făcute în aceste vase, prospețimea și frăgezimea.

Unul dintre cele mai importante centre de olărit din România se află în Transilvania, meșterii populari păstrând tradițiile și perpetuându-le pentru secolele viitoare.

36 Produs(e)
Setează direcţie ascendentă
36 Produs(e)
Setează direcţie ascendentă