Suntem și pe SEAP/SICAP - Informații și cereri de ofertă la office@invietraditia.ro

Filtreaza produsele

Ceramica de Corund - Korond

Ceramica de Corund este un tip de ceramică tipic comunei Corund din județul Harghita.
Peste 300 de familii din Corund se ocupa cu olaritul, dar si cu alte activitati traditionale precum cioplitul in lemn, tesatura manuala etc. De obicei, olaritul este o activitate de familie, deoarece presupune o munca in echipa. Barbatii se ocupa cu crearea formelor vaselor, iar femeile cu decorarea lor.Cum se produce Ceramica de Corund?

Pentru a realiza un produs din ceramică de Corund, argila se aduce din albia râului de lângă sat în formă brută, de culoare gri și maro. Apoi se macină ori se frământă lutul să nu aibă impurități, până ajunge o pastă omogenă. Se taie în fâșii și se duce la olari care fac adevărate opere de artă cu el pe roata de olărit. Roata pe care se modelează lutul are două discuri, unul mai mic sus și unul mai mare în partea de jos, unite printr-un ax vertical. Pe discul din partea de sus se pune pământul, iar discul de jos este mișcat circular de olar cu piciorul. Astfel, roata se învârtește, formându-se vasele circulare cu un contur regulat. Cred că nu este ușor să faci acest lucru ore în șir, cere multă îndemânare și forță. Tocmai de aceea, olăritul este o meserie destinată bărbaților, femeile ocupându-se de decorarea vaselor. E o muncă în echipă, la care lucrează întreagă familie. Se vorbește mai degrabă de familii de olari, decât de olari în sine, tocmai din acest motiv.
După prima ardere în cuptorul special destinat acestui scop, se pune smalțul și la a doua ardere la 980 de grade Celsius, ceramica devine transparentă și culorile vii. Ceramica natur se arde o singură dată, cealaltă de două ori. Arderea durează 8 ore, iar răcirea 18 ore, până ce culoarea ceramicii devine de la roșu-purpuriu la alb în starea de răcire.
Dupa ce acesti mesteri priceputi au dat forma dorita arigilei (forma vaselor poate varia, de obicei ele au forma circulara), se lasa la uscat.
Pentru ca vasele sa aiba culoarea alba, ele se imerseaza in caolina alba (o roca argiloasa, insolubila in apa), iar dupa ce s-au uscat, sunt ornate cu mana libera cu diferite motive florale si zoomorfe stilizate. Ultima etapa in producerea acestor opere de arta este arderea in cuptor, o data sau de doua ori. Acest lucru depinde de tipul de ceramica, deoarece exista mai multe tehnici si modele.Faptul ca aceste vase sunt produse si ornate la mana face ca fiecare sa fie unic, autentic si de o frumusete aparte. Va recomandam sa vizitati acest sat plin de mesteri populari, pentru a vedea cu ochii vostri cum o bucata de argila se poate transforma intr-o adevarata opera de arta si chiar sa incercati si voi aceasta indeletnicire. Zona este in apropiere de Praid, oferind si privelisti minunate. Site-ul nostru va pune la dispozitie o gama variata de obiecte din ceramica de Corund, realizate cu pasiune si maiestrie de cei din Corund. Astfel, puteti detine un produs 100% original, realizat cu pasiune si dragoste.

Afla mai multe
Mai putin

Afișez 1 - 16 din 252 de rezultate

Cosul meu