Suntem și pe SEAP/SICAP - Informații și cereri de ofertă la office@invietraditia.ro

Filtreaza produsele

Ii Tradiționale Românești

Ia face parte din costumul tradițional românesc din cele mai îndepărtate timpuri, fiind confecționată din in, borangic sau bumbac. Originile sale ne poartă în perioada culturii Cucuteni, când istoricii presupun că a fost purtată pentru prima dată.
Ca parte componentă a portului tradițional românesc, ia spune câte ceva despre fiecare regiune de proveniență, despre ceea ce mamele transmiteau fiicelor, ne dezvăluie statutul social sau vârsta femeii, iar în funcție de zona de apartenență, vom regăsi brodate diferite motive populare românești, mai ales în zona mânecilor, pieptului și gâtului.

Cele mai multe broderii folosesc culorile roșu și negru, dar și albastru, brun sau verde.
Lucrate manual, dexteritatea fiecărei lucrătoare va fi întipărită în formele geometrice sau florale și în finețea lucrăturii iei.
Printre elementele decorative de ordin mitic întâlnim x-ul, zig-zagul, steaua compusă din romburi concentrice sau din romburi în ciorchin.
Ia este mereu redescoperită de generațiile tinere și readusă în atenția tuturor, câștigând teren și fiind sursă de inspirație pentru designerii locali sau internaționali.
De-a lungul timpului, ia a inspirat artiști, pictori, scriitori, cântăreți etc., pictorul Henri Matisse realizând o serie de portrete cu personaje care o poartă, influențat de prietenia sa cu pictorul român Theodor Palladay.
Fără vârstă, ia poate fi accesorizată în numeroase moduri, mai ales cu elemente naturale, de piele, de lemn, sticlă sau scoică.
Fiecare dintre ii ne aduce mai aproape de autenticitatea vieții de odinioară, mai aproape de valorile pe care aceasta le înglobează și le transmite.
În timpuri în care spiritul tradițiilor românești este tot mai dificil de păstrat, iar zorii modernității iau cu asalt toate lucrurile păstrate din generație în generație, fiecare dintre noi poate aduce un omagiu simplității și bogăției tradiționale.

Afla mai multe
Mai putin

Afișez 1 - 16 din 50 de rezultate

Cosul meu