Măriuca și Matei vizitează Coloanele de Bazalt de la Racoș
Dacă te încumeți să continui drumul desenat pe pajiștile din jurul satului Racoș, așa cum au făcut Măriuca și Matei, după Lacul de Smarald urmează Coloanele de Bazalt, niște structuri naturale, care seamănă cu coloane perfect sculptate, oferă o priveliște spectaculoasă și reprezintă un obiectiv de neratat turiștii pasionați de natură.
Coloanele de Bazalt de la Racoș, ne-a povestit Matei, s-au format în urma activității vulcanice intense din perioada Miocenului, în urmă cu aproximativ 1,3 milioane de ani. Procesul de formare a acestor coloane este fascinant și complex, implicând răcirea rapidă a lavei bazaltice.
Când lava bazaltică se răcește, ea se contractă și se fisurează într-un mod specific, formând crăpături hexagonale. Aceste crăpături continuă să se extindă, creând structuri prismatice care pot ajunge până la 15 metri înălțime. Formarea Coloanelor de Bazalt a fost influențată de numeroși factori, însă Măriuca si Matei sunt puuuuțin mai tineri decât Coloanele și nu sunt siguri care erau exact, între rata de răcire a lavei, compoziția chimică a acesteia și presiunea exercitată de mediul înconjurător. Ce stiu sigur, însă, e că locul acesta le-a umplut sufletul de liniște, căci în zonă nu se aud decât pasările, și admirație pentru frumusețile pe care ni le oferă natura.
Pentru întreaga poveste a călătoriilor Măriucăi și ale lui Matei, vă invităm să urmăriți Învie Tradiția pe Facebook: https://www.facebook.com/invietraditia sau direct pe Măriuca și Matei: https://www.facebook.com/mariucasimatei