Măriuca și Matei vizitează Gorunul de 900 de Ani
În inima României, lângă satul Mercheașa din județul Brașov, se află unul dintre cei mai bătrâni arbori din Europa, cunoscut sub numele de Gorunul de 900 de ani. Acest copac impozant (Quercus petraea, o varietate de stejar) este un monument al naturii și un simbol al rezistenței în fața trecerii timpului. Cu o circumferință impresionantă de aproximativ 9.3 metri și o înălțime de 21.3 metri, gorunul i-a făcut pe Măriuca și Matei să se simtă mici-mici, mai ales că ei au crescut doar 10 cm…
Se crede că acest copac a fost deja un adult matur în timpul Evului Mediu Târziu și a continuat să crească în timpul unor evenimente istorice majore, cum ar fi domnia lui Vlad Țepeș sau construcția bisericilor fortificate din Transilvania.
Asociația Carpaterra, cea care administrează și Complexul Geologic Racoș, a obținut titlul de monument al naturii pentru Gorunul de 900 de ani în 2012, iar din anul 2016 în zona se sărbătoresc Zilele Stejarului, cel mai marcant eveniment al festivalului fiind un concurs de alergare, numit Gorun Trail.
În tradiția locală, gorunii au avut întotdeauna o semnificație spirituală și simbolică, fiind adesea plantați la marginea satelor – copacul despre care vă povestim face parte dintr-o imensă pajiște cu goruni seculari. Oamenii din zona spun că, dacă stai în liniște lângă Bătrânul Carpatilor, așa cum îl numesc ei, acesta iți va șopti câteva dintre secretele lui. Așa să fie oare? Măriuca și Matei vă recomandă să mergeți, când vă găsiți prin apropiere, să aveți o discuție cu bătrânul înțelept sau doar să vă bucurați de liniștea și frumusețea zonei.
Pentru întreaga poveste a călătoriilor Măriucăi și ale lui Matei, vă invităm să urmăriți Învie Tradiția pe Facebook: https://www.facebook.com/invietraditia sau direct pe Măriuca și Matei: https://www.facebook.com/mariucasimatei