Suntem și pe SEAP/SICAP - Informații și cereri de ofertă la office@invietraditia.ro

POVEȘTI MEȘTEȘUGĂREȘTI | din Săpânța

POVEȘTI MEȘTELUGĂREȘTI | din Săpânța

Am fost câteva zile și în Maramureș, am ajuns la Casa Memorială Stan Ioan Pătraș (cel care a inventat Cimitirul Vesel). Așa l-am cunoscut pe meșterul Dumitru Pop Tincu, cel care duce mai departe meșteșugul sculptării crucilor din cimitir. Ne-a luat în casă, ne-a omenit și am povestit despre cum scrie versurile și bate lemnul. Am baut horincă și am mâncat pancove, holopți(gogoșile mult iubite de toți). A fost o zi cu bucurie.

Am aflat despre meșterul Ioan Stan Patraș că își iubea teribil meseria și  prețuia oamenii care aveau valorile înrădăcinate. Toți elevii acestuia iși descriu mentorul drept “un om de fire bună, dar și aprig la mânie, dacă îl călcai pe nervi”. Nu așa sunt toți oamenii care pun pasiune?Ideea acestuia, de a simboliza viața și moartea, l-a facut celebru în toată lumea. Meșterul  Stan Ioan este cunoscut ca „românul care râdea de moarte”, iar continuatorul lui, Dumitru Pop, este mândru că cimitirul se află pe locul doi în lumea ca originalitate, dupa piramidele din Egip

“Sub această cruce grea  

Zace biata soacra-mea

Trei zile de mai trăia

Zăceam eu și citea ea.

Suntem de acord că doar mintea unui  om de la țară cu mult umor putea să scornească o așa poezie. Mulți suntem cei care am văzut sau auzit versurile ce sunt bătute pe crucile din Săpânța. În toată documentarea noastră am descoperit că străinii numesc asta cimitir-concept. Un  concept care îi aparține lui Stan Ioan Pătraș. Un cioplitor în lemn din Maramureș, care de la 14 ani face asta și a început cu cruci din stejar, iar după încă câtiva ani a început să scrie și epitafuri, multe dintre ele cu umor. Știm, da, poate pe mulți ii facea să creadă că nu sunt potrivite pentru un cimitir, dar noi credeam că de la Săpânța s-a inventat și vorba: „Cu un ochi plânge și cu altu’ râde”.

După cum bine știm cu toții de albastru de Voroneț, Stan Ioan Pătraș a făcut cunosut albastru de Săpânța, culoare predominantă de pe toate crucile din Cimitirul Vesel. Meșterul a creat peste 700 de cruci până în 1977 când a coborât și el sub o cruce marcă proprie. Paradoxal pe crucea lui se află cel mai trist text.

Se pare că Cimitirul de la Săpânța este o ultimă rămașiță a credinței dacice, potrivit căreia moartea trebuie tratată cu veselie și fără părere de rău. Pe crucile de la Săpânța sunt întamplari de viață și de  moarte, descrierile pasiunilor sau viciile din viețile defuncților. Lucru care a făcut creștinismul să rodească atât de frumos în sufletul acestui popor, care avea o conștiință a transcenderii spre ceva mai bun. Totodată, ilustrează și frumusețea sufletului și conștiința curată a țăranului român, care întâmpina moartea liniștit și era pregătit mereu pentru plecarea spre viața veșnică, pe care o aștepta în mica lui gospodărie, în dragostea celor “de-ai ai casei”, trăind în rânduiala străbunilor și împlinind poruncile evanghelice. Cu adevărat, veșnicia poporului român s-a născut la sat. După moarte lui Stan Ioan Pătraș munca lui este  dusă mai departe de Dumitru Pop Tincu, acesta are grijă și de casa inițiatorului Cimitirului Vesel care acum a devenit muzeu.

Meșterul Dumitru Pop ne-a povestit despre parcursul său și cum a ajuns să fie continuatorul Cimitirului Vesel. Face asta din anii 1977 și a fost ucenicul lui Stan Ioan Patras „de la 9 ani până la 14 ani, aproape zi de zi”. Meșterul Dumitru este un om modest, dar fala de maramureșan e acolo.  Și e normal. Așa multă lume îi trece pragul și peste tot în lume sunt oameni care știu că românii, săpânțenii sunt cei care râd de moarte. Ne-a mărturisit că nu s-a așteptat niciodată ca el să fie acela care să ducă mai depart tradiția. Acasă la el am auzit despre creativitate și originaliate, despre cum te țin acestea în viață și cum ele reprezintă temelia valorilor și originilor noastre. Asta e ceea ce am simțit și ce ne-a insuflat meșterul Dumitru Pop acasă la el în Săpânța, prin toate poveștile, bunătatea și umorul lui.

O zonă plină de istorie și de oameni cu ochii albaștri care spun povești frumoase. Vă recomandăm Cimitirul de la Săpânța, care e și site UNESCO. Și dacă tot sunteți în zonă, mergeți să vedeți și biserica Sf Arhangel Mihail din Săpânța Peri, care este ste cea mai înaltă mânăstire din Europa, are 75 de metri.

Link Youtube: https://www.youtube.com/watch?v=vHQLhc4u8Mk&t=3s

Lasă un comentariu

Cosul meu