Concert Bartók-Enescu – Schițe de Compoziție la Muzeul Național al Țăranului Român

 

Muzeul Național al Țăranului Român vă invită sâmbătă, 9 septembrie 2017, ora 15, la Studioul Horia Bernea, la Concert Bartók-Enescu – Schițe de Compoziție. Concertul este susținut de Ansamblul Muzsikas din Ungaria. Intrarea este liberă.

Prezintă: Florin Iordan, etnomuzicolog.

 

Ansamblul Muzsikas

Câștigători ai premiului WOMEX dedicat cinstirii reprezentanților de seamă ai World Music, formația Muzsikás este, după 40 de ani de activitate, cel mai cunoscut grup instrumental maghiar de muzică populară, renumit și apreciat atât în țară, cât și în străinătate. Au fost pionierii mișcării de acceptare internațională a muzicii populare maghiare, care astăzi și datorită lor este pe picior de egalitate cu celelalte genuri muzicale. Grație talentului deosebit, stăpânirii desăvârșite a instrumentelor și versatilității muzicale, Muzsikás stăpânesc toate zonele muzicale și colaborează cu muzicieni și formații de renume din toate genurile, de la folk și world music la clasic, klezmer și jazz, ba chiar și la rock alternativ.

Muzsikás au călătorit pe tot globul, fiind cunoscuți în Europa, America de Nord, Japonia și Australia, dar și în Noua Zeelandă, Hong Kong, Singapore, Taiwan sau Malaezia. Au oferit concerte excepționale la festivalurile cele mai importante și în sălile cele mai prestigioase din lume, precum Royal Festival Hall, Royal Albert Hall, Barbican Hall și Queen Elisabeth Hall din Londra, Théatre de la Ville și Cité de la Musique din Paris, Academia Santa Cecilia din Roma, Concertgebouw din Amsterdam și Carnegie Hall din New York.

Muzsikás este primul ansamblu folcloric maghiar care combină în concerte muzica tradițională cu lucrări clasice de Bartók, Kodály, Kurtág sau Ligeti, cu participarea unor muzicieni renumiți. Au reușit să îmbine muzica clasică maghiară a secolului XX cu muzica tradițională, salvând, în beneficiul generațiilor viitoare, moștenirea lui Béla Bartók, cel mai mare compozitor maghiar și reputat culegător de folclor. Partenerii de cursă lungă ai ansamblului Muzsikás au fost Sándor Csoóri Jr., violonist, violist, interpret la cimpoi și solist vocal și cântăreața de muzică tradițională, Márta Sebestyén. În prezent, în concertele Muzsikás cântă o vocalistă pe cât de tânără, pe atât de fenomenală, Hanga Kacsó și dansează un cuplu de dans tradițional, Zoltán Farkas and Ildikó Tóth. Alți soliști prezenți în concertele Muzsikás sunt Alexander Balanescu, Roel Dieltiens, Jeno Jando, Mihaly Dresch, cvartetele de coarde Takacs Quartet, Keller Quartet, Bartok Quartet; coruri și orchestre simfonice precum Pro Musica, Tomkins Vocal Ensemble, BBC Scottish Symphony Orchestra, London Sinfonietta și Danubia Symphony Orchestra. Li se alătură adesea pe scenă alți interpreți de muzică tradițională. Muzica ansamblului Muzsikás apare în coloana sonoră a filmului Music Box de Costa Gavras, regizor cu un Oscar în palmares. Filmul a primit Ursul de Argint la Festivalul Filmului de la Berlin în 1989.

Ansamblul Muzsikás a primit numeroase premii, între care foarte respectatul Premiu de Stat al Ungariei pentru artiști, premiul Kossuth, premiul Prima Primissima și premiul WOMEX în 2008. În 2011 au apărut la Royal Festival Hall în seria Infernal Dance alături de orchestra London Philharmonia într-un concert dedicat lui Béla Bartók, iar în 2012 Muzsikás au fost ovaționați la Carnegie Hall cu programul The Routes and Roots of Bartók, alături de marele pianist András Schiff.

Muzsikás este denumirea acordată interpreților de muzică tradițională din satele maghiare. Concertele ansamblului Muzsikás oferă publicului o experiență muzicală incitantă, care îl transportă în timp în atmosfera specială a satelor maghiare unde tradiția a supraviețuit secole de-a rândul. Membrii grupului cântă și improvizează în stilul vechilor formații folclorice maghiare, la care vioara solistă și cântărețul erau acompaniați de o violă cu trei coarde și de un contrabas. Muzica ansamblului Muzsikás prezintă aranjamente muzicale tradiționale ale unor melodii folclorice autentice maghiare, cântate în stilul celor mai valoroși muzicanți de la sat. Aceasta nu are nimic în comun cu stilul muzicii maghiare țigănești, ci reprezintă folclorul maghiar autentic, ale cărui cele mai îndrăgite melodii au fost considerate de Béla Bartók egale cu cele mai frumoase lucrări ale muzicii universale.

Ansamblul Muzsikás este alcătuit din:

Mihály Sipos – vioară, țiteră

László Porteleki – vioară, cobză, vocal

Péter Éri – violă, mandolină, flaut, recorder

Dániel Hamar – contrabas, gardon, tobe, țambal

Hanga Kacsó – voce

 

Program

Dansuri populare românești prelucrate de Béla Bartók în suita Dansuri populare românești, Sz. 68

Muzică tradițională maghiară

***

Consultant artistic: dr. Liviu von Braha, muzicolog

Concept:

Georges Enesco Gesellschaft e.V. Berlin

Președinte Onorific Fondator Sir Yehudi Menuhin

Parteneri:

Clubul Tânărului Orfeu, Institutul Balassi – Institutul Maghiar din București.

 

Dacă ți-a plăcut articolul, dă-i un share:
0 Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

©2007-2020 Invie Traditia. Toate drepturile rezervate! Site realizat de InMotion Media.

Autentificare

Te poti conecta in contul tau de client prin introducerea datelor de autentificare in campurile de mai jos.

Nu ai cont?

Iti poti crea un cont de client prin una din modalitatile de mai jos.