Suntem și pe SEAP/SICAP - Informații și cereri de ofertă la office@invietraditia.ro

Izolați în România

Proiecție de film
luni, 29 mai 2017, ora 19, la Cinema Muzeul Țăranului

Muzeul Național al Țăranului Român vă așteaptă luni, 29 mai 2017, de la ora 19, la Cinema Muzeul Țăranului, la proiecția episoadelor 5 și 6 ale serialului Izolați în România. Realizator: Dite Dinesz. Intrarea este liberă.

 

Episodul 5, Mehedinți

Singurătatea e neputința care apare la capătul vieții

Coada Cornetului e un cătun în Munții Mehedințului care, deși are numele pe un indicator rutier, nu are drum până sus. După ce drumul forestier se transformă într-o potecă, îi întâlnești pe Vasile și Mărioara, Petre și Maria. De-o viață trăiesc aici sus, iar bătrânețea i-a prins singuri într-un cătun aproape pustiu.

Petre merge în fiecare zi să-și ajute vecinii, deși el e adus de spate și mai mult tace. Are o potecă ce duce la fântână și pe care merge numai el, o jumătate de oră, în fiecare zi. O altă potecă, altă oră de mers, îl duce la o răscruce unde, o dată pe săptămână, vine pâinea. Zece pâini pentru el și zece pentru Vasile. Le îndeasă pe toate într-o desagă ce-o poartă în spate.

Vasile nu mai poate să meargă nici după apă, dar o îngrijește pe Mărioara care stă la pat. Nici un medic n-a urcat la ei, ori vreun asistent social.

Peste munte, la Isfani, e vremea cositului. Un alt cătun fără drum, cu zece familii.

 

Episodul 6, Delta Dunării

Ajungi la ei cu barca, după ce ai mers 4 ore cu nava Pasagerul până la Sulina. Deși vara îi caută turiștii, ei rămân oamenii pustiului. Arareori au vecini și oriunde ar vrea să ajungă, trebuie să treacă o apă. Ne reîntoarcem în Delta Dunării după 10 ani și găsim mai puțini oameni. Locul lor e luat tot mai mult de ape și vegetație.

Pe un canal ce ducea odată către Sfiștofca a apărut un schit. Părintele Nectarie e convins că abia aici, la pustie, începi să te aduni.

 

Un proiect susținut de Muzeul Național al Țăranului Român, în parteneriat cu TVR.

  

 

 

 

Lasă un comentariu

Cosul meu