Suntem și pe SEAP/SICAP - Informații și cereri de ofertă la office@invietraditia.ro

NOAPTEA EUROPEANĂ A MUZEELOR la Muzeul Național al Țăranului Român, 18 mai 2019, între orele 18 – 21

La Muzeul Național al Țăranului Român, de Noaptea Europeană a Muzeelor, sâmbătă, 18 mai 2019, vă așteptăm să vizitați expoziția temporară „București 100”, deschisă la Sala Irina Nicolau, să vă bucurați de un concert de cânt coral al copiilor din două coruri din cadrul Programului Național Cantus Mundi, să târguiți lucruri frumoase la târgul „Tradiții și meșteșug“, din curtea interioară, dar și să vedeți două filme despre artă, în cadrul Cinema Muzeul Țăranului. Intrarea este liberă.

Anul acesta, expoziția permanentă va fi închisă, deoarece clădirea monument istoric din Șoseaua Kiseleff nu a reintrat, încă, în funcțiune.

PROGRAM:

sâmbătă, 18 mai 2019, între orele 18 – 21 (ora anunțată pentru închidere reprezentând ora de intrare a ultimului vizitator)

 

Cel mai mic muzeu din România

Expoziție itinerantă și performance Cantus Mundi, în curtea interioară, de la orele 18 la 18.30.

Corul Naţional de Cameră „Madrigal – Marin Constantin” invită publicul la expoziția itinerantă, Cel mai mic muzeu din România. Expoziția conține un singur exponat – costumul renascentist de damă Madrigal, blazon al identității și prezenței scenice a Corului Național de Cameră „Madrigal – Marin Constantin” și unul dintre cele mai celebre costume din viața culturală a României.

Expoziția Cel mai mic muzeu din România va poposi la Muzeul Național al Țăranului Român sâmbătă, 18 mai, la ora 18, pentru o jumătate de oră și va fi însoțită de un performance al copiilor din corurile Cantus Mundi – un mic concert de cânt coral.

După happening, expoziția va pleca, însoțită de corurile de copii, într-o incursiune prin centrul Bucureștiului, la alte cinci muzee și spații publice: Muzeul Național de Istorie Naturală „Grigore Antipa“, Muzeul Național „George Enescu“, Muzeul Colecțiilor de Artă, platoul din fața Bibliotecii Centrale Universitare și Muzeul Municipiului București – Palatul Șuțu.

Expoziția temporară „București 100”, cu lucrări ale elevilor Liceului de Arte Plastice „Nicolae Tonitza” din București, la Sala Irina Nicolau, de la orele 18 la 21.

„București 100” este o expoziție-experiment realizată de elevii Liceului de Arte Plastice „Nicolae Tonitza” din București sub îndrumarea profesorilor coordonatori. Tematica expoziției este inspirată din tradițiile, obiceiurile, costumele și elementele de arhitectură specifice începutului de secol XX. În urma unor documentări succesive, tinerii artiști descoperă diferitele tradiții și situații sociale ale Bucureștiului la începutul secolului XX. Rezultatul acestor documentări, sunt transpuse în lucrări de artă plastică realizate în diferite tehnici (desen, grafică, pictură) în funcție de mesajul expresiv pe care elevii doresc să îl transmită. Plasticitatea lucrărilor, prospețimea imaginilor realizate, trezesc în sufletul privitorului sentimentul nostalgiei parfumului teilor de pe Calea Victoriei pe sub care trăsuri și șarete elegante plimbau tinere și tineri domnișori îmbrăcați după ultima modă de la Paris. Expoziția reprezintă viziunea tinerei generații de artiști în devenire asupra unei perioade marcante din istoria Bucureștiului dintre cele două războaie mondiale.

Expoziția va putea fi vizitată la Sala Irina Nicolau, până pe 26 mai, de marți până duminică, între orele 10 și 18.

Filme de(spre) artă proiectate de Bucharest Art Film Festival la Cinema Muzeul Țăranului

 

de la orele 19 la 20.35

Rijksmuseum

Regia Oeke Hoogendijk / 2013, 93 min., Olanda

Unul dintre cele mai cunoscute muzee din lume, care printre numeroase capodopere adăpostește cele mai cunoscute opere semnate de Rembrandt și Vermeer – este în sfârșit renovat. În spatele acestui proces se derulează bătălii interne între directorul muzeului, curatori, politicieni, arhitecți și designeri, care sunt filmate pe mai bine de 10 ani și generează un final surprinzător.

 

de la orele 21 la 22.30

Falsificatorul

Regia Sam Cullman, Jennifer Grausman / 2014, 89 min., SUA

Povestea unuia dintre cei mai prolifici falsificatori de artă din istoria Americii. Acesta își dona adesea falsurile pozând fie în preot Iezuit, fie într-un filantrop. Timp de mai bine de 30 de ani a reușit să păcălească curatori cu falsurile sale, care imitau opere din secolul XV până la capodopere semnate de Picasso.

 

TRADIȚII ȘI MEȘTEȘUG. Târg cu produse tradiționale, meșteri populari și anticari, organizat în curtea interioară, de la orele 18 la 21.

La târgul TRADIȚII ȘI MEȘTEȘUG, publicul va descoperi meșteșuguri vechi, va participa la demonstrații ale meșterilor populari și la ateliere, vor gusta plăcintă caldă, clătite și limonadă.

Tineri talentați vor prezenta bijuterii din argint, alamă sau porțelan cu inserții din aur și argint. Doritorii de produse unicat sau serie mică vor găsi ținute minunate, realizate din lâna împâslită combinată cu mătase naturală, împletituri felurite, tricouri pictate sau decorate prin tehnica împâslirii.

Nu vor lipsi costumele populare autentice, noi sau recondiționate, icoanele, produsele de marochinărie, din piele naturală, cremele și săpunurile făcute după rețetele bunicii.

În curtea interioară a muzeului, vor fi prezenți anticarii și restauratorii de mobilier vechi țărănesc: lăzi de zestre, dulăpioare, copăițe, pive, putinei, postăvioare, ceramică veche, unelte pentru țesut.

Parteneri ai evenimentului: Rețeaua Națională a Muzeelor, Corul Național de Cameră „Madrigal – Marin Constantin”, Programul Național Cantus Mundi, Liceul de Arte Plastice „Nicolae Tonitza” București, Bucharest Art Film Festival.

Lasă un comentariu

Cosul meu