Suntem și pe SEAP/SICAP - Informații și cereri de ofertă la office@invietraditia.ro

[prezentare de carte și CD] DE LA MUNTE PE HĂMOACĂ. 100 DE ANI DE LA COLONIZAREA MOȚILOR ÎN JUDEȚUL SATU MARE

Marți, 1 octombrie 2024, de la ora 18:00, antropologul și etnologul Răzvan Roșu vine la București pentru lansarea unei cărți și a unui CD cu muzică tradiționlă moțească. Evenimentul va avea loc la Muzeul Național al Țăranului Român, în Sala Media, în parteneriat cu Fundația Alexandru Tzigara-Samurcaș. Evenimentul va fi însoțit de mai multe momente de muzică tradțională moțească.

 

Răzvan Roșu a studiat etnologie și antropologie culturală la universitățile din Cluj, Viena și Jena. Încă din adolescență a cules informații de la bătrânii din diverse comunități tradiționale din Transilvania. De-a lungul timpului, el a efectuat cercetări de teren în mai multe țări din Europa Centrală și de Sud-Est. De aproape 20 de ani, se ocupă de interpretarea și promovarea muzicii tradiționale autentice din Țara Moților.

 

Cartea De la munte pe hămoacă. 100 de ani de la colonizarea moților în județul Satu Mare este rodul une cercetări de 20 de ani. În redactarea acesteia, autorul, Răzvan Roșu, s-a folosit de informații obținute din arhive, presă și surse orale. Lucrarea își propune să arate complexitatea acestui proces de strămutare a populației moțești la câmpie, dar și să explice de ce în rândul acestor comunități moțești fenomenul de enclavizare culturală a fost atât de puternic.

 

CD-ul Zâcăli din Țara Moților conține melodii auzite și culese de către Răzvan Roșu în comunitățile tradiționale din zona etnografică a Țării Moților, în urmă cu mai mulți ani. Piesele din repertoriul specific muzicii tradiționale moțești sunt cântate, împreună cu grupul „Tecerașii”, doar folosind formule instrumentale tipice precum:

fluier-dobă-contră, ceteră (vioară)-taragot-contră-dobă.

 

Lasă un comentariu

Cosul meu