Suntem și pe SEAP/SICAP - Informații și cereri de ofertă la office@invietraditia.ro

Unde sunt socioloagele din Școala sociologică de la București? 5 noiembrie 2018, ora 18, Clubul Țăranului Muzeul Național al Țăranului Român

Muzeul Național al Țăranului Român vă invită luni, 5 noiembrie 2018, de la ora 18, la Clubul Țăranului, la o dezbatere despre volumul „Personajele acestea de a doua mână”. Din publicațiile membrelor Școlii sociologice de la București de Theodora-Eliza Văcărescu, o antologie care cuprinde articole, studii, cercetări, note de teren scrise de cercetătoarele care au avut legături profesionale sau care au făcut parte din Școala sociologică de la București între cele două războaie.

Dacă fenomenul Dimitrie Gusti și Școala sociologică de la București și, mai larg, interbelicul românesc sunt unilateral și insuficient cunoscute, cu siguranță participarea și contribuțiile cercetătoarelor la activitățile și publicațiile Școlii sunt aproape necunoscute. Așadar, această antologie este o premieră din cel puțin două puncte de vedere: în primul rând, include texte produse de Școala gustiană până acum necunoscute și, în al doilea rând, și poate chiar mai important, arată munca substanțială și diversă a intelectualelor la demersurile de cercetare și implicare socială și politică din perioada interbelică.

Cu voia publicului, discuția va porni de la întrebări precum: Cum de au fost atât de multe femei implicate în demersul de cercetare sociologică organizată, într-un moment în care, în general, femeile nu erau incluse în producerea de cunoaștere? Ce domenii au fost desemnate ca „potrivite” pentru investigare științifică de către femei? De ce lipsesc numele cercetătoarelor din panteonul istoriei sociologiei dacă, în momentul desfășurării cercetărilor, acestea au muncit alături de colegii lor de generație și chiar au publicat unele dintre rezultatele muncii lor? De ce este nevoie de revizitarea istoriei si de reincluderea femeilor în istoria sociologiei și a științelor, în general? Cui și de ce este de folos istoria femeilor?

Moderator: Zoltán Rostás, sociolog.

Invitați și invitate: Irina Costache, cercetătoare în studii de gen; Ioana Fruntelată, etnoloagă; Doina Jela, scriitoare; Ionuț Butoi, sociolog; Alin Ciupală, istoric; Theodora-Eliza Văcărescu, socioloagă de gen.

Participantele/ții pot achiziționa antologia „Personajele acestea de a doua mână”. Din publicațiile membrelor Școlii sociologice de la București de Theodora-Eliza Văcărescu, publicată în acest an la Editura Eikon.

Intrarea este liberă.

Lasă un comentariu

Cosul meu